Mai multi cetateni romani aflati in Italia i s-au plans sefului departamentului pentru romanii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, care a participat la o reuniune la Roma a asociatiilor de romani, ca nici pana la aceasta ora nu s-au rezolvat cazurile unor copii care au fost dati spre adoptie in Italia, desi au familii in Romania.

Este vorba de copii ajunsi in Italia, pe care autoritatile i-au considerat abandonati.

Secretarul de stat in Ministerul de Externe Mihai Gheorghiu, seful departamentului pentru relatia cu romanii de pretutindeni, a declarat la BBC ca exista familii de romani in Italia ai caror copii au fost preluati de autoritatile din peninsula si dati spre adoptie, pentru ca au considerat ca parintii i-ar fi abandonat.

“E vorba de copii din Romania care ajung aici in diverse conjuncturi, nu foarte clare, dar care au rude sau parinti in Romania”.

“Parintii semneaza cererea de repatriere. Cu toate acestea, copilul se afla in institutii de protectie sociala in Italia si este oferit spre adoptie unei familii din Italia, considerandu-se ca este in continuare un copil abandonat"”, spune domnul Gheorghiu.

Anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a acuzat autoritatile din Italia ca incalca mai multe conventii internationale privind drepturile minorilor.

Si asta dupa ce, in 2005, o femeie din Romania aflata in Italia, la Torino, a fost decazuta din drepturile parintesti iar cei patru copii au fost dati spre adoptie.

Autoritatile din peninsula nu au instiintat insa autoritatile din Romania de demersurile lor.

Potrivit conventiilor internationale, in cazul in care un minor este considerat abandonat intr-o tara, autoritatile de acolo trebuie sa informeze autoritatile din tara de origine despre situatia copilului.
Familia si bunicii copiilor din Torino au trimis plangeri la Oficiul pentru Adoptii si Autoritatea pentru Protectia Copiilor care au cerut in Italia repatrierea copiilor.

Institutiile italiene au raspuns la doi ani dupa aceea si au sustinut ca in cazul minorilor romani de la Torino au aplicat legislatia italiana.

In presa din Romania au mai aparut in ultimele luni cazuri asemanatoare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.