Sorin Gabriel Mihalcea, managerul Zodiac Maritime Agencies Ltd (societatea prin care barbatul a plecat in voiaj), a declarat ca disparitia lui Liviu Iulian Iliescu, comandant pe nava Morning Cloud, sub pavilion Liberia, a fost sesizata in data de 23 mai, la ora 11.30 si ca acesta a fost vazut ultima data in cabina sa la putin timp dupa miezul noptii.

"Echipajul a initiat imediat cautarea comandantului la bord, incepand cu cabina acestuia. Ofiterul secund a contactat prin telefon compania pentru a face cunoscuta situatia. S-au transmis instructiuni de intoarcere a navei pe ruta anterioara", a precizat Sorin Mihalcea. El a mai spus ca Liviu Iliescu a fost cautat pe mare de-a lungul drumului strabatut din momentul in care comandantul a fost vazut ultima data la bord. In plus, disparitia comandantului a fost anuntata si prin radio navelor din jur, Pazei de Coasta a Statelor Unite si Centrului Regional de Cautare si Salvare.

In paralel cu actiunea de cautare pe mare, echipe alcatuite din membri de echipaj au cercetat intreaga nava, fara insa sa gaseasca semne sau indicii care sa conduca la vreo concluzie. Comandantul a fost cautat timp de trei ore pe mare de membrii echipajului, dupa care la cautari au participat si doua elicoptere ale Garzii de Coasta a SUA, iar un avion special de cautare a coordonat intreaga operatiune. Cautarile au continuat pana la ora 21.30, cand navei i s-a comunicat din partea Garzii de Coasta ca poate sa se intoarca si sa-si continue drumul catre portul de destinatie.

Reprezentantii companiei precizeaza ca Liviu Iulian Iliescu s-a imbarcat la bordul navei “Morning Cloud” la data de 5 decembrie 2007, urmand sa fie repatriat la sosirea in portul New Orleans, ca urmare a terminarii contractului. Echipajul navei “Morning Cloud” era constituit din 26 de marinari: doi romani, opt ucrainieni, noua bulgari, un sarb, un rus, patru turci, un indian si un croat. Nava “Moning Cloud” a plecat din portul Yuzhny, din Ucraina, in data de 1 mai si se indreapta catre New Orleans, unde trebuia sa ajunga in cursul zilei de marti, 27 mai.

Ancheta va fi preluata de autoritatile portuare din New Orleans dupa sosirea navei in port.

In cadrul companiei Zodiac Maritime Agencies Ltd., Liviu Iliescu a efectuat, din ianuarie 2003, sase voiaje internationale pe diferite nave.