Pe langa experienta de cel putin doi ani in sistemul judiciar, politistii detasati in Italia sunt vorbitori de limba italiana, iar sase dintre cei 15 vorbesc si limba romanes.

Noua dintre cei 15 sunt din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si sunt specializati in investigatii criminale, cinci sunt politisti de frontiera, iar ceilalti doi sunt componenti ai Directiei de Relatii Internationale.

Noul guvern de la Roma a aprobat, saptamana trecuta, un "plan de securitate" ce prevede pentru straini obligatia unui venit legal si a unei locuinte decente, in caz contrar fiind repatriat in tara de origine, o dispozitie ce ii vizeaza in primul rand pe nomazi.

In timpul campaniei electorale, dreapta italiana a exploatat mai multe incidente violente, pentru care au fost invinovatiti romani, si a avut un discurs axat pe securitate. Liga Nordului, aliata a premierului Silvio Berlusconi, a asociat constant criminalitatea cu imigratia clandestina.

In luna aprilie, romanul Ioan Rus ar fi violat si injunghiat o studenta in varsta de 31 de ani originara din Lesotho, la Roma. Cazul a declansat o noua dezbatere in Italia privind imigrantii si in special romanii, la cateva luni dupa unul similar, soldat si cu moartea victimei.

La sfarsitul lunii octombrie, uciderea la Roma a unei femei in varsta de 47 de ani, Giovanna Reggiani, de care a fost acuzat un roman de etnie roma, Nicolae Romulus Mailat, a generat o polemica aprinsa in Italia si a dus la adoptarea unui decret care facilita expulzarea cetatenilor comunitari, in numele sigurantei publice.