Filmul “Entre les murs”/“The Class” de Laurent Cantet a castigat marele premiu al celei de-a 61-a editii a Festivalului de la Cannes, Palme d'Or 2008, ieri seara, cand a avut loc gala de premiere a festivalului, informeaza NewsIn.

Filmului regizorului francez Laurent Cantet spune povestea unui profesor, François, interpretat de actorul François Begaudeau, care preda intr-un liceu dintr-un cartier dificil si isi surprinde elevii printr-o sinceritate dezarmanta.

Laurent Cantet s-a declarat foarte miscat si foarte fericit ca filmul sau a fost invitat in festival si ca a reusit sa ii impresioneze pe membrii juriului, carora le-a multumit. “Filmul pe care am vrut sa il facem trebuia sa infatiseze societatea franceza: cu multe fete, plina de viata si complexa, cu conflicte, peste care filmul nu trebuia sa treaca. Sper ca asa arata filmul, si ca nu am esuat”, a spus Cantet la primirea trofeului, care i-a fost decernat de actorul Robert De Niro.

Regizorul Laurent Cantet, in varsta de 46 de ani, este detinator al unui premiu Cesar pentru debut, pentru lungmetrajul “Ressource humaines”, realizat in 1999. Cantet a semnat regia si scenariul a sapte pelicule, printre care “L'emploi du temps” (Premiul “Don Quixote” 2001 la Festivalul de la Venetia si Premiul FIPRESCI 2001 la Festivalul de film de la Viena), sau “Vers le sud”, cu Charlotte Rampling, film nominalizat la Premiul Leul de Aur al Festivalului de la Venetia in 2005.

In competitia oficiala a Festivalului de la Cannes 2008 au concurat pentru Palme d'Or 22 de pelicule, printre care “Che”, un film de patru ore despre viata razboinicului Ernesto "Che" Guevara, interpretat de Benicio Del Toro, in regia lui Steven Soderbergh, laureat al premiului Palme d'Or in 1989, “Adoration” al regizorului canadian Atom Egoyan, “Blindness”, al brazilianului Fernando Meirelles, "Le silence de Lorna" de Jean-Pierre si Luc Dardenne, fratii belgieni premiati cu Palme d'Or in 1999 si in 2005, sau “Changeling”, noul film al lui Clint Eastwood, cu Angelina Jolie.

Din juriul prezidat de Sean Penn, fac parte actorul si regizorul italian Sergio Castellito, regizorul francez de origine algeriana Rachid Bouchareb, premiat de doua ori la Cannes, pentru "Indigenes" (2006) si "Cheb" (1991), regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul, castigator al Premiului Juriului de la Cannes pentru "Sud pralad" (2004), regizorul mexican Alfonso Cuaron, actrita franceza Jeanne Balibar, realizatoarea si scenarista iraniana Marjane Satrapi, autoarea celebrei animatii, nominalizate la Oscar, "Persepolis", actrita americana Natalie Portman si actrita de origine romana Alexandra Maria Lara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.