La cea mai linistita editie a manifestatiei de pana acum au participat in jur de 200 de oameni, la fiecare participant fiind alocati cate sase jandarmi plus lupttori SPIR politisti din doua sectoare, caini de paza si un elicopter.

Dupa patru ani in care violentele au fost cuvantul de ordine la fiecare Gay Pride, mars organizat de comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), anul acesta ordinea a fost cuvantul predominant. Cei 1.200 de jandarmi si de politisti au reusit sa previna orice forma de manifestare violenta impotriva celor prezenti pentru a sustine marsul gay. Florin Buhuceanu, presedintele organizatiei Accept, se declara multumit, mai ales ca anul acesta, spune el, numarul participantilor heterosexuali la marsul homosexualilor a fost mult mai mare, informeaza EVZ.

Potrivit Gandul, manifestantilor din Romania le-au venit insa si „intariri” din afara: din Suedia, Germania, Olanda, SUA. Printre ei sunt oameni cu rang inalt care au batut mii de kilometri ca sa-si arate solidaritatea fata de homosexualii din Romania: un parlamentar european, britanic de origine si membru al Partidului Laburist, doi parlamentari suedezi, un jurnalist suedez, un pastor din Stuttgart al Bisericii Metropolitate, cea care accepta si homosexualii in randurile ei... O femeie roscata, trecuta de prima tinerete, ne-a spus ca vine tocmai din Germania pentru cele doua ore de parada gay din Bucuresti. A plecat din Romania cu 37 de ani in urma, acum sta in Stuttgart si are trei cluburi pentru homosexuali.

Ca sa dea greutate paradei, insusi ambasadorul Suediei in Romania a venit la deschidere. „Este pacat ca trebuie sa existe asemenea marsuri ca lumea sa stie si sa recunoasca un lucru atat de firesc si normal (homosexualitatea - n.n.)”, a spus ambasadorul Suediei, cocotat in remorca unui camion - tribuna improvizata de la parada gay.

Traseul a fost cel obisnuit, Bulevardul Decebal - Unirii - Piata Constitutiei - Bulevardul Libertatii - Parcul Izvor.

In coloana de participanti la mars, homosexuali par a fi doar jumatate dintre ei. Din 200 de insi multi sunt membri ai organizatiilor pentru drepturile omului, jurnalisti sau simpli sustinatori.

Fata de anii trecuti, participantii au parut mai putin excentrici si mai putin doritori sa provoace reactii din partea publicului - fie la fata locului, fie in urma reflectarii in presa -, dar in continuare hotarati sa-si sustina punctul de vedere. Mai putini participanti au venit in travesti, iar acestia au fost mai discreti, mai sobru imbracati si amestecati in grup, relateaza Romania Libera.

Nici cei care sunt impotriva paradei nu s-au mai inghesuit sa vina la eveniment, iar pe cei care au stat totusi pe margine Jandarmeria i-a tinut la o distanta si mai mare. Insa, spre deosebire de editiile trecute, oamenii de pe margine pareau acum mai mult curiosi decat plini de ura. S-a huiduit anemic doar in dreptul Pietei Unirii, o mana de tineri scandand un slogan care s-a facut auzit si la mitingul de dimineata al Noii Drepte - "Romania nu va vrea". Raspunsul din randul participantilor la parada nu a stralucit nici el prin entuziasm. Mircea Toma, una dintre personalitatile societatii civile care au sustinut constant GayFest-ul, crede ca linistea de la aceasta editie se datoreaza "protectiei supradimensionate" si, in raport cu anul trecut, faptului ca "nici un om politic nu a mai indemnat la violenta impotriva manifestantilor. Pe scurt, anul asta Becali s-a abtinut de la declaratii".

Numarul manifestantilor de la protestul Noii Drepte organizat cu patru ore inainte de cel gay a fost cam acelasi cu cel de la gay. Doar numarul politistilor a fost mai mic. S-a desfasurat cu la fel de mult calm, dar mai zgomotos si cu scandari vulgare, in prezenta copiilor pe care sustineau ca vor sa-i protejeze de „pervertirea“ la care ii expune parada homosexualilor. Minoritarii au fost goniti din tara cu lozinci homofobe: „Romania nu tolereaza poponarii!“, „Nu va vrem!“ sau „Sodoma, pachet la Barcelona!“


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.