Presedintele Grupului Statelor Anticoruptie (GRECO), Drago Kos, a declarat recent, la Bucuresti, intr-o conferinta privind utilizarea corecta a fondurilor europene, ca Romania este unul dintre statele in care standardele au decazut dupa aderare.

“Trebuie sa spun ca Romania este unul dintre exemplele de state in care standardele au decazut dupa aderare si, sigur, uneori acest lucru nu are consecinte vizibile. Dar credeti-ma ca, in privinta folosirii fondurilor UE, acest lucru poate avea consecinte foarte vizibile si daunatoare Romaniei, daca lucrurile nu incep sa se indrepte intr-o perioada foarte scurta de timp” - a afirmat presedintele GRECO.

Drago Kos a spus ca este totusi optimist ca lucrurile se vor indrepta, mai ales ca are o parere buna despre actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu. “Sunt optimist. L-am cunoscut pe noul ministru roman al Justitiei, am o parere foarte buna despre el si sunt sigur ca daca va fi lasat sa-si faca treaba, lucrurile se vor imbunatati in scurt timp. Nu stiu cand vor incepe sa evolueze din nou lucrurile, pentru ca ce spun acum, spun in termeni practici, nu vorbesc despre documente, discutii sau idei frumoase.

Vorbesc despre schimbarea lumii in practica” - a subliniat Kos. Presedintele GRECO a avertizat ca nerespectarea normelor de atribuire a proiectelor cu finantare europeana poate face ca Romania sa se confrunte cu procedurile OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda - n.red.), care sunt foarte stricte. “Nu as vrea sa va aflati in situatia de a va confrunta cu procedurile OLAF, pentru ca acestea sunt foarte stricte si rigide si indica toate deficientele, esecurile, problemele, coruptia. Se pot aplica sanctiuni foarte, foarte rigide, care pot merge pana intr-acolo incat sa puna tara pe o lista neagra si nu veti mai primi niciun fel de fonduri. Asa ca este important, nu numai pentru binele UE, cat si pentru binele tarii, pentru credibilitatea sa si pentru binele economiei sale, sa foloseasca aceste fonduri europene in mod legal, impartial si profesional” - a sustinut Kos.

In alta ordine de idei, domnia-sa a precizat ca in Romania exista atat de multe initiative care se afla in desfasurare, dar ele nu merg in sensul combaterii coruptiei. “Romania se prezenta chiar foarte bine pana la aderare, dar dupa aceea, au inceput sa apara problemele. Dna Ministru al Justitiei, care era foarte dornica de a lupta pentru combaterea fenomenului coruptiei, a fost foarte laudata de colegii sai de la Bruxelles. Drept urmare, ea a fost obligata sa demisioneze. A venit un nou ministru si, de atunci, lucrurile au inceput sa o ia in jos”, a afirmat presedintele GRECO.

“Exista atat de multe initiative care se afla in desfasurare in Romania, dar care nu merg in sensul combaterii coruptiei... A trebuit chiar ca noi sa oprim adoptarea raportului, pentru a solicita informatii suplimentare. Pana la urma, raportul a fost adoptat si nu a lipsit mult ca Romania sa fie declarata una din tarile care nu se supune conditiilor”, a mai spus Kos. Acesta a precizat ca, in acest caz, Romania ar putea sa se confrunte cu consecinte serioase. Presedintele GRECO a subliniat ca exista in Romania anumite institutii care se bucura de cel mai mare respect si credibilitate.

“Vorbesc aici despre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si, in trecut, au existat niste contributii foarte valoroase ale ministrului Justitiei. Stim ca DNA functioneaza in continuare bine si stim ca a trimis unele cazuri notorii, cu legaturi politice. Judiciarul este independent, dar se asteapta ca el sa se pronunte intr-un fel sau in altul, pentru a sti cum stam cu aceste acuzatii legate de unii dintre cei mai inalti reprezentanti ai Guvernului Romaniei”, a mai afirmat Kos.

Conferinta europeana de transfer al bunelor practici cu tema “Dezvoltarea unei culturi a cooperarii si parteneriatului pentru o utilizare corecta si transparenta a fondurilor UE in Romania” a fost organizata de EUROLING/Casa Europei, in parteneriat cu DBB Akademie si Fundatia Radio Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.