Doua expozitii neobisnuite au fost deschise de la 21 mai marelui public si vor putea fi vizitate pina la 22 iulie numai in grup organizat, la Muzeul National Cotroceni: “Moda si vesminte la Curtea Regala a Romaniei” si “Familia Regala din Romania in carti postale ilustrate”.

In luna iulie se vor implini 70 de ani de la trecerea in nefiinta a Reginei Maria a Romaniei (1875-1938), iar prin organizarea acestor expozitii Muzeul National Cotroceni doreste sa readuca in memoria celor de azi un aspect important al personalitatii acesteia: pasiunea pentru moda si vesminte.

Pasiune. Inca din tinerete, Regina Maria a urmarit si chiar a reusit sa-si creeze un stil propriu si sa fie in pas cu moda vre­mii. A apelat la cei mai cunoscuti creatori de moda din epoca: Paul Poiret, Jean Patou, Redfren, Cheruite, Gabrielle Chanel, ie­sind in evidenta prin toaletele pe care le-a purtat in diverse oca­zii si care erau in marea lor ma­joritate de bun gust si de foarte mare calitate. In cadrul expozitiei pot fi admirate obiecte de vesti­men­tatie si accesorii care au apartinut Reginei, precum o man­tie cu mo­tive nationale, costum popular si alte citeva piese din costumele populare, uniforma de colonel de Rosiori a regimentului IV Rosiori, md. 1895, o pereche de botine din matase si un evantai din pene de strut, dar si obiecte de vestimentatie care au apartinut celorlalti membri ai familiei regale.

Ex­pozitia este im­bogatita de citeva accesorii care au apartinut primei familii re­gale a Romaniei - Re­gele Carol I si Regina Elisabeta - batiste si servetele cu mo­no­grama Regelui Carol I, parura cu mar­gele, toca, floare de piept, funda cu floare pentru rochie si cordon, purtate de Regina Elisabeta la nunta de argint, ca si o marama si o rochie de catifea. Curtea Re­gala era formata si din oamenii care de­serveau, iar in expozitie sint re­prezentate si vesminte purtate de valeti, jupinese.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.