In urma unei popriri dispuse de un executor judecatoresc, o parte a conturilor Ministerului Public au fost blocate.

Decizia executorului este urmarea unei hotarari judecatoresti prin care mai multi procurori au castigat in instanta plata unor restante salariale, plata amanata de Ministerul Public.

Conturile privind cheltuielile materiale ale Parchetului General au fost blocate de un executor judecatoresc, pana la plata restantelor salariale catre procurorii de la Parchetul de pe langa judecatoria Sectorului 4 Bucuresti.

Ar fi vorba de 150 de milioane de lei, cam 40% din bugetul de salarii pe un an al Parchetului General.
Octavian Ojog, de la Asociatia Porcurorilor din Romania, a explicat la BBC despre ce sporuri ar fi vorba in acest caz.

“A fost un spor de solicitare neuropsihica. Era un spor prevazut de legea 50 din 1996, apoi prin ordonanta 83 din 2000, a fost o ambiguitate privind pastrarea sau nu a sporului, pentru ca a fost o lacuna de tehnica legislativa in elaborarea actului normativ, care a venit dupa legea 50, a fost contestat de procurori si 90% au fost deja castigate”, spune la BBC domnul Ojog.

Plata sporului de suprasolicitare neuropsihica de care vorbeste Octavian Ojog a fost aprobata in luna martie de judecatorii Inaltei Curti de Justitie, care au admis cererea procurorilor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti.

Ar fi vorba de un spor de 50% din salariul de baza brut lunar pe care ar trebui sa-l primeasca judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de la instante.

Nu este prima sentinta in urma careia magistratii castiga in instanta drepturi salariale.

Recent, premierul Tariceanu se declara nemultumit de faptul ca magistratii obtin hotarari judecatoresti de la colegii lor, prin care Ministerul Justitiei a fost obligat sa plateasca o serie de sporuri.

Replica presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost ca legile din ultimii ani ar fi determinat o confuzie in privinta sporurilor pe care judecatorii si procurorii trebuiau sa le primeasca, unele fiind acordate, si apoi retrase, prin ordonante de guvern.

Nemultumirea premierului venea din faptul ca plata sumelor obtinute prin hotarari judecatoresti de catre magistrati ar fi dezechilibrat bugetul si ar fi constituit o discriminare fata de alti salariati bugetari care nu au primit asemenea sporuri.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.