Timp de o luna, in perioada 23 mai-21 iunie, la Bucuresti se desfasoara Bienala Internationala de Arta Contemporana, aflata in grija curatorilor suedezi Jan-Erik Lundstrm si Johan Sjstrm, care propun pentru abordarea artistica, o tema controversata a contemporaneitatii si anume Globalizarea si simbolul ei, ‘harta’.

Arta devine asadar politica, arta este societatea in care traim. Pentru invitati, presa si artistii prezenti la eveniment, Bucharest Biennale Mapping the Contemporary, a debutat ieri, intr-un cadru neconventional, la Centrul Comercial Carrefour Baneasa (Feeria). Locuitorii Bucurestiului vor trebui sa se confrunte cu arta contemporana ce ii cucereste in toate spatiile.

Multi oameni aflati ieri seara la cumparaturi, au avut surpriza de a li se oferi ‘orez gratis’. Proiectul de art performing este semnat de catre artistul Kristofer Ardenia, filipinez, locuitor al Madridului, care a regandit harta lumii, prin intermediul unui produs specific tarii sale natale, ‘orezul’.

“Arta este ceva la care participi fara sa stii. Oamenii nu mai au timp sa vada si sa inteleaga tot ce se intampla in jurul lor. Orezul este simbolul Filipinelor, dar si a intregii Asii. Eu am dus acest simbol in Spania si acum la Bucuresti, in acest spatiu al supermarketului, pe care il consider cel mai potrivit. Astfel, aceasta harta imaginara se disipa…”, isi explica Kristofer Ardenia, conceptul.

Bucurestenii sunt invitati astfel sa ia parte la eveniment atat ca spectatori, dar si ca performeri ai artei. Pentru artistii romani si straini, pentru invitati si presa, organizatorii au initiat ieri seara, un tur al galeriilor care gazduiesc arta contemporana de la Bucharest Biennale, un festival tanar, aflat la editia a 3-a.
Grupul vesel si colorat al celor prezenti la deschiderea Festivalului a avut placerea de a fi ghidat in turul galeriilor bucurestene, de catre curatorii Jan-Erik Lundström si Johan Sjöström. Au refacut astfel , harta locatiilor Bienalei.

Mapping the Contemporary la Galeria Simeza

Vizitatorii vor descoperi aici o arta a cartografiei. Harta este si ea, o expresie artistica. Unul dintre cele mai interesante proiecte prezentate aici, apartine artistului Lukas Einsele , “One Step Beyond”, o compozitie complexa care reface o harta a minelor antipersonal din Angola si Afganistan. Harta lui Einsele are valoare de documentar, compozitia imaginii hartii fiind imbogatita de marturii filmate, ale unor persoane ranite de minele antipersonal, dar si de fotografii ale zonelor periculoase.


Mapping the Contemporary la Galeria Orizont

Curatorii au adus si aici, harti ale existentei oamenilor contemporani. Artistul francez Renaud Auguste-Dormeuil, prezinta o lucrare impresionanta, care face apel la cele mai adanci trairi si senzatii-The Day Before Star System, este o calatorie in timp prin intermediul hartii cerului. Proiectul fotografic prezinta harti ceresti din ziua de dinaintea unui bombardament militar. Fotografiile prezinta bolta cereasca asa cum putea fi vazuta in acel loc, cu o zi inainte de bombardament: ”The Day Before_Guernica : 25 Aprilie 1937_23:59”; “The Day Before_ Hiroshima: 5 August 1945_23:59”; The Day Before_Baghdad: 15 Ianuarie 1991_23:59”; The Day Before_New York: 10 Septembrie 2001_23:59”…

Mapping the Contemporary la Galeria TC, unde si jurnalismul devine arta. Curatorii au adus aici, pe langa alte lucrari ale artistilor contemporani, un atlas realizat de catre publicatia Le Monde Diplomatique-“L’Atlas environnment”.

Galeria ABSOLUT, de la Muzeul de Geologie, prezinta de asemenea lucrari ale artistilor straini si romani. Artista romana Lia Perjovschi expune in aceasta galerie.

Bucharest Biennale isi propune astfel sa rezolve problema traditiei si a modernitatii, a prezentului si a trecutului, a localismului si a globalismului si incearca sa obtina un statut echilibrat intre calitatea estetica/artistica si popularitate prin determinarea publicului de a trece peste sentimentul de indepartare de arta contemporana.

Bienala este un proiect organizat de catre revista Pavilion, cu sprijinul Unicredit Tiriac si ABSOLUT. Razvan Ionescu si Eugen Radescu s-au implicat in promovarea artei la Bucuresti, in calitate de directori ai Festivalului.

Bucharest Biennale prezinta de asemnea, evenimente paralele: prelegeri si conferinte care trateaza teme ale politicii si studiilor contemporane de gender si feminism, dar si spectacole de dans contemporan, la Centrul National al Dansului.

Punctul informativ al Festivalului se afla la Pavilion Unicredit, str. Nicolae Titulescu nr. 1- Piata Victoriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.