Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca nu are de gand sa schimbe Codul Fiscal pentru anul viitor.

Ceea ce inseamna ca principalele impozite nu se majoreaza. Ba mai mult, unele vor fi reduse.
Ministrul Vosganian sustine ca aceste masuri nu vor afecta negativ bugetul de stat.

Ministrul Varujan Vosganian mizeaza pe ceea ce a numit stabilitate fiscala, in conditiile in care aminteste despre cresterea veniturilor de la bugetul de stat.

"Impozitele fundamentale raman neschimbate. In acelasi timp, avem in vedere continuarea procesului de relaxare fiscala prin reducerea contributiilor la asigurarile sociale si in acelasi timp unificam impozitul retinut pentru dividendele alocate persoanelor juridice la 10 la suta atat pentru rezidenti, cat si pentru straini”.

“S-a dovedit o strategie potrivita in anul 2008. Pastrand impozitele importante neschimbate si reducand altele sa avem venituri mai mari la buget", a spus joi Varujan Vosganian.

In categoria asa-numitelor impozite fundamentale intra impozitele pe venit si pe avere, TVA-ul, accizele, taxele vamale si cele de inregistrare sau cele de timbru.

Pe de alta parte, contributia la asigurarile sociale ar urma sa se micsoreze cu aproape 40%, iar impozitul pe dividende pentru rezidenti si straini sa fie fixat la 10%.

Iar atunci cand vorbeste despre cresterea veniturilor de la buget, ministrul Vosganian adauga ca sumele colectate din impozitele pe salariu si venit vor creste la 18 miliarde de lei anul acesta, fata de 14 miliarde in 2007.

Si sumele din impozitul pe profit au crescut, mai spune Varujan Vosganian.

Principalul merit pentru aceste cresteri ar fi introducerea, la inceputul acestei guvernari, a taxei unice de impozitare, de 16%.

Crestere bazata pe consum

Nu de aceeasi parere este insa analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata.
El spune ca majorarea veniturilor de la buget se datoreaza de fapt cresterii economice bazate pe consum.

Doar daca acest fenomen va continua si anul viitor - adauga Liviu Voinea - Guvernul se poate astepta la o crestere continua a veniturilor de la buget.

"Asta se poate intampla in conditiile in care va continua o crestere economica accelerata bazata pe consum si-atunci vor creste veniturile din TVA si din accize, asa cum se intampla in aceste luni”.

“Dar nu cred ca va mai fi posibila o astfel de crestere economica precum in ultimii ani, pentru ca inca de anul acesta se va face simtita o restrictionare a creditarii interne si implicit a consumului", spune la BBC domnul Voinea.

Pana la urma, crede Liviu Voinea, o modificare a Codului Fiscal va fi necesara, intrucat politica fiscala din prezent nu ar fi potrivita.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.