In contextul dezbaterilor aprinse privind poluarea grava din Bucuresti si eliminarea spatiilor verzi de interese imobiliare, un nou scandal a izbucnit in sectorul 3.

Este vorba despre dezvoltarea proiectului Parklake Plaza, unul dintre cele mai mari proiecte de tip mixed use, anuntat de investitorul irlandez RI Investment si dezvoltat de Caelum Development, in zona parcului IOR (Titan) din Bucuresti.

Terenul are o suprafata totala de 82.200 de metri patrati si a fost achizitionat in acest an pentru circa 52 milioane euro. Valoarea investitiei este estimata la 450 mil. euro, in afara pretului de achizitie a terenului. Desi nu este singurul proiect imobiliar ce creeaza ingrijorare prin extinderea lui in dauna uneia din cele mai mari zone verzi din Bucuresti, Parklake Plaza se evidentiaza prin dimensiunile impresionante. In acest proiect imobiliar vor fi peste 300.000 metri patrati construiti.

Ei vor cuprinde 110.000 mp inchiriabili de retail, distribuiti in circa 500 de magazine. Unul din putinele lucruri bune in raport cu distrugerea unei portiuni de parc este crearea unei parcari cu 3.000 de locuri. Iar ca tacamul sa fie complet, exista si doua blocuri delocuinte cu circa 1.200 de apartamente. Locuitorii sectorului 3, nemultumiti de acest proiect, isi aduc aminte ca pe acest teren a existat in trecut baza sportiva Spartac. Prin nu se stie ce inginerie, terenul a fost revendicat si in baza unui mecanism bine-cunoscut, de la revendicare pana la aparitia unui proiect imobiliar a fost doar un pas. In tot acest timp, afacerea merge inainte. In 2008, firma portugheza Sonae Sierra achizitionand 50% din Parklake, data de deschidere inaintata fiind undeva in 2011. Implicatiile sociale ale unui asemenea proiect incep sa se faca simtite. Desi pe parcursul mandatului sau, Liviu Negoita s-a evidentiat ca un bun gospodar, locuitorii sunt ingrijorati de micsorarea pe zi ce trece a parcului Titan din cauza tavalugului imobiliar. Situatia este delicata mai ales prin prisma lipsei de spatii verzi din Bucuresti, fiecare metru patrat de verdeata reprezentand un bun social unic pe care comunitatea nu il va tolera.

Cazul Bordei se repeta la indigo in sectorul 3 si acest lucru a fost semnalat si de Asociatia Salvati Bucurestiul, care dezaproba in raportul sau intitulat «BUCURESTI, UN DEZASTRU URBANISTIC».


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.