Cel mai recent exemplu de distrugere a unui monument de importanta nationala - ansamblul arhitectural „Moara lui Asan" din sectorul 2 Bucuresti, monument cu o vechime de peste un secol si jumatate, incendiat in urma cu o saptamana (nu intamplator abandonat de catre autoritati si, deopotriva, de catre proprietari!) se pare ca le-a dat de gandit forurilor responsabile de la noi. Sau, cel putin, speram ca nu le va lasa indiferente. O alta categorie de monumente, care se bucura, ce-i drept, de un plus de atentie din partea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) si a Directiilor judetene de patrimoniu, este cea a monumentelor istorice inscrise pe Lista UNESCO.

Referitor la acestea, un proiect de Hotarare elaborat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) si postat pe site-ul institutiei, spre dezbatere, atrage in mod deosebit atentia.

Despre ce este vorba? Lucrarile la monumentele de pe Lista UNESCO ar putea fi aprobate printr-un program anual specific. Altfel spus, lucarile ce ar urma sa fie efectuate in cele sapte zone din Romania in care exista monumente istorice inscrise pe Lista UNESCO s-ar putea face numai in baza unui „Program anual de elaborare a documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism", astfel incat siturile respective sa fie protejate. Prin proiect se urmareste implementarea acestui program astfel incat sa se elimine interventiile ilegale realizate la monumentele istorice romanesti, inscrise pe Lista UNESCO. Totodata, se urmareste protectia monumentelor de pe Lista UNESCO si dezvoltarea localitatilor care gestioneaza zonele respective. Potrivit acestei reglementari, finantarea elaborarii sau actualizarii documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism pentru zonele care cuprind astfel de monumente se face de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual de MDLPL.

Astfel, pana la data de 31 septembrie a fiecarui an, consiliile judetene din zonele cu monumente UNESCO formuleaza propuneri, pe care le transmit MDLPL, in vederea identificarii zonelor prioritare pentru care se vor elabora documentatii de amenajarea teritoriului si urbanism in anul calendaristic urmator.
Pe baza propunerilor primite, Ministerul va realiza Programul de elaborare si actualizare a documentatiilor de amenajarea teritoriului si urbanism pentru zonele cu monumente istorice UNESCO, in functie de ordinea primirii solicitarii si in limita fondurilor alocate. Toate etapele vor fi urmarite cu sfintenie: Programul se va transmite, in vederea emiterii unui aviz consultativ, la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice sau Comisia Nationala de Arheologie, dupa caz, constituite pe langa MCC, si la Comisia pentru Amenajarea Teritoriului, Urbanism si Arhitectura, constituita la nivelul MDLPL.

Dupa obtinerea avizelor, Programul va fi aprobat prin ordin al ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru anul in curs. In acelasi timp, documentatiile de amenajarea teritoriului sau de urbanism pentru zonele cu monumente istorice UNESCO se vor supune si aprobarii Guvernului. Nici reprezentantii MCC nu vor sta nepasatori, privind cum se pierd valorile istorice nationale. MCC a anuntat, in luna februarie, ca va aloca, anul acesta, fonduri in valoare totala de 1,1 milioane de lei pentru lucrari de restaurare la zece obiective aflate printre monumentele inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO - Manastirea Voronet, Manastirea Hurezi si Cetatea Sighisoara. Banii vor fi alocati prin intermediul Programului national de restaurare pe 2008.

Legea monumentelor istorice va fi modificata
MCC a anuntat ca va modifica actuala Lege a monumentelor istorice (Legea 422 din 2001), astfel incat monumentele istorice, inclusiv cele din patrimoniul UNESCO, sa nu mai fie demolate ilegal sau vandalizate. Prin modificarile aduse Legii monumentelor istorice se doreste si "redefinirea" zonei de protectie a monumentelor, eliminarea reclamelor de pe monumente si masuri privind reducerile fiscale, pentru cei care care detin in proprietate imobile cu statutul de monumente istorice. Totodata, presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu cateva saptamani, infiintarea unei comisii prezidentiale care sa elaboreze masuri pentru prezervarea patrimoniului romanesc. Noi credem ca nu vor fi doar simple „angajamente"... fara acoperire.

Romania are pe Lista Patrimoniului UNESCO: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (inscrisa in 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Manastirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetatile dacice de la Orastie (1999), bisericile maramuresene din lemn (1999) si centrul istoric al orasului Sighisoara (1999 ).