Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) inaugureaza, miine, ora 13.00, expozitia "Achizitii 2007-2008", care prezinta publicului lucrari importante achizitionate in 2007 si in acest an cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

In total, MCC a achizitionat 71 de lucrari valoroase care au intrat in patrimoniul Sectiilor de Arta Veche Romaneasca si Arta Romaneasca Moderna, Arta Grafica, Arta Europeana, Arta Decorativa si Arta Orientala. Deschisa in lunile mai si iunie ale acestui an, Expozitia Achizitii 2007-2008 prezinta publicului cateva lucrari semnificative de arta romaneasca din secolele XIX si XX, punctand totodata momente importante ale artei universale, se arata intr-un comunicat al MNAR.

O atractie a expozitiei o constituie manuscrisul talismanic realizat in secolul al XVIII-lea in Imperiul Otoman si cele patru icoane pe lemn din secolele al XV-lea si al XVI-lea - provenind dintr-un atelier cretan (Sfintii Nicolae, Varvara si Sava) si dintr-unul rusesc (Sf. Ioan Botezatorul) sau din atelierul lui Mincu zugravul (Grup de sfinti).

Publicul va putea sa descopere, de asemenea, in aceasta expozitie peisaje din tara (Gh. Petrascu, Targ la Sighisoara, J. Al. Steriadi, Peisaj cu geamie, St. Luchian, Casa cu gard (foto), A. Verona, Peisaj, M. Iancu, Curtea cu rufe) si strainatate (I. Andreescu, Peisaj din Franta (Case la Asnieres), Th. Pallady, Peisaj din Franta (Muntele Sainte-Victoire), E. Stoenescu, Venetia dupa ploaie), portrete (N. Livaditti, Familia Stolnicului Constantin Bobeica, O. Smigelschi, Autopotret, F. Sirato, Fetita cu rochie albastra), naturi moarte (C. D. Stahi, Natura statica cu carte si ochelari, I. Th.Sion, Natura statica), scene de gen (Al. Ciucurencu, Calcatoreasa).

Printre achizitii se numara si patru lucrari de arta decorativa, carnete cu schite si insemnari de Nicolae Vermont, doua gravuri in acvaforte de Léon Lebegue, ilustratii la volumul Fetes Galantes de Paul Verlaine (editura Ferroud in anul 1913), precum si un volum bibliofil, Theodore Duret, Histoire des Peintres Impressionnistes - Pissaro, Claude Monet, Sisley, Renoir, Berthe Morisot, Cézanne, Guillaumin (Nouvelle édition, Paris, H. Floury Editeur, 1919) cu numeroase ilustratii, printre care 3 gravuri originale in acvaforte de Auguste Renoir si Armand Guillaumin.

Cu exceptia Portretului imparatului Iosif al-II-lea al Austriei realizat de atelierul pictorului Martin van Meytens, care este deja expus in Galeria de Arta Europeana si a altor trei piese, toate celelalte lucrari achizitionate sunt prezentate in aceasta expozitie. Selectarea lucrarilor pe criterii valorice si integrarea acestora intr-un concept expozitional unic sunt consecintele necesitatii unei politici juste si transparente de achizitii a muzeului. Expozitia este insotita de o brosura care prezinta lucrarile achizitionate de Muzeul National de Arta al Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.