La mai bine de un an dupa ce si-a amintit cu greu de existenta unui biletel trimis de premierul Tariceanu, prin care aceasta i-ar fi cerut sa intervina in justitie in favoarea lui Dinu Patriciu, presedintele Traian Basescu si-a reimprospatat luni seara memoria pentru a lansa noi acuzatii la adresa unor politicieni care i-ar fi cerut acelasi gen de fapte. De data aceeasta fara nume.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Realitatea TV, ca au fost politiceni care au venit la el acasa pentru a cere interventii in justitie. Prezent luni seara la o editie speciala a emisiunii „Fetele Cotidianului”, realizata de jurnalistii Rorbert Turcescu, Emil Hurezeanu, Adrian Ursu si Doru Buscu, seful statului a declarat ca a fost vizitat acasa si la birou de mai multe persoane care i-au cerut sa vorbeasca cu procurorii pentru a inchide mai multe dosare, informeaza Cotidianul.

„Erau de negociat multe, de exemplu interventii in justitie. Au fost oameni care au venit si la mine acasa. Si nu sunt omul care sa nu aiba dovezi pentru ceea ce spune. E real, nu e uluitor, nu grav, nu va mai faceti ca nu stiti. Discut de fenomen. Nu dau nume. Au venit sa discutam de dosare. <>. In momentul in care refuzi compromisul, devii dusman. Nu pentru unul, pentru toti. Dosarele au fost marea problema. Dar au mai fost si functii de prim-ministrii daca se schimba guvernul. Tipul asta de compromisuri eu nu il fac”, a declarat Basescu, care a revenit ulterior cu o subliniere despre musafirii sai cu probleme de dosare. „Au venit acasa si la birou”.

Potrivit Ziua, Presedintele a precizat ca nu a sesizat Justitia, pentru ca demersul nu s-a pus in aplicare. El a mentionat ca a refuzat sa negocieze cu politicienii care i-au cerut sa discute despre dosare. "Desi acum se dau mari, mi s-au parut umili atunci cand au venit la mine sa ma roage sa intervin in anumite dosare", a adaugat seful statului.

Basescu a adaugat ca le-a transmis acestor politicieni care au venit "umili" atat la el acasa, cat si la birou ca nu poate interveni in activitatea procurorilor. "Nu veniti la mine. Nu eu am pus procurorul sa deschida dosar. V-ati reclamat intre voi", a reprodus presedintele mesajul sau. "Am o experienta cu anunturile tarzii", a adaugat el, facand referire la "biletelul" dezvaluit de Elena Udrea.

Totusi presedintele a dat din nou ceva nume, pe cele ale celor care i-au pus la cale suspendarea: Ion Iliescu, Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana. „Ei au fost pe fond artizanii acestei intelegeri cu garantia ca Tariceanu care va fi mentinut in functie pana la alegeri. A fost discutata in decembrie 2006 si dusa la buna intelegere in ianuarie 2007”, a spus seful statului.

O alta tinta a acestuia a fost Curte Constitutionala. Una despre care a spus ca este o institutie „retrograda”, si care a facut in parte jocurile celor 322, atunci cand printr-o decizie a sa a lasat o portita deschisa Parlamentului pentru a-l suspenda din functie. „A fost o lovitura de stat data de cei 322, sub acoperire. Curtea Constitutionala a dat acea hotarire pentru ca este controlata de cei care au numit-o.

Dupa cum informeaza Realitatea, Presedintele a spus ca se simte obligat sa se implice in campania electorala, deoarece este atacat de candidatii la alegerile locale. "Am vazut socul cu Vasile Blaga. Tema saptamanii din respectiva perioada erau blaturile, cand s-a spus ca nu il vreau pe Vasile Blaga la Capitala. Era un efort mare de convingere la toate televiziunile ca Basescu nu il vrea pe Blaga primar general. Am dorit sa contrazic aceasta tema".

Traian Basescu a explicat de ce a facut cateva declaratii despre Aurelian Pavelescu, dupa intalnirea cu Vasile Blaga si Liviu Negoita: "Din partid au fost cinci, sase oameni, avocati, care au avut delegatie de la mine ca sa ma reprezinte. Daca Pavelescu spune ce a facut pentru a se inchide dosarul Flota, sa spuna. Pe Pavelescu l-am facut parlamentar, dandu-i un loc eligibil, nu s-a facut singur. Omul asta a crezut dupa ce a plecat din partid ca isi face un nume atacandu-l pe fostul presedinte al partidului".

Presedintele Traian Basescu si-a completat “marturisirile” despre candidatul independent Sorin Oprescu la Primaria Capitalei. Basescu a afirmat ca, in perioada in care Sorin Oprescu era viceprimar, acesta trecea pe la Primaria Capitalei de doua ori pe saptamana, dupa ora 16.00. “Oprescu nu venea la Primarie inainte de 4.00, cand se trezea, ora la care plecau functionarii (…) Nu poti sa vii ca viceprimar cand pleaca functionarii", a sustinut seful statului. De asemenea, el a criticat ideea sustinuta de Oprescu privind construirea unei autostrazi suspendate peste Bucuresti, spunand despre aceasta ca este "nastrusnica", relateaza Gandul.

Potrivit EVZ, candidatului PDL, Vasile Blaga, seful statului i-a gasit circumstante atenuante pentru procentajul deocamdata modest cu care apare in sondajele de opinie: „A pornit greu. Si n-a pornit cu o dramoleta“.

Provocat de cei patru jurnalisti la finalul emisiunii, presedintele a explicat din nou momentul incidentului cu jurnalista Andreea Pana. "Daca as fi fost singur, m-ar fi deranjat mai putin. Era insistenta, agresiva, nu avea nimic comun cu comportamentul pe care un politician ar trebui sa il respecte la un jurnalist. Tin la sotie mai mai mult decat la un jurnalist care ma agreseaza".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.