Politistii au informatii ca gruparea escrocilor care a lasat fara locuinte 12 batrani din sectorul 5 are mai multi membri decat cei deja cercetati.

Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

El mai anunta si ca vor fi verificate zeci de plangeri ale unor persoane din mai multe zone ale Bucurestilui, pentru a se vedea daca reteau descoperita saptamana trecuta nu actiona si in alte sectoare ale Capitalei.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, declara ca politia va lua "masurile legale" impotriva acelor persoane asupra carora exista date ca ar face parte din reteaua de escroci.

Reprezentantul politistilor nu a vrut insa sa ofere mai multe detalii in aceasta privinta.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant spune ca ancheta a inceput in sectorul 5, dar va continua prin cercetarea plangerilor depuse la mai multe sectii din Capitala, pentru a se vedea daca au mai existat victime ale retelei si in alte sectoare.

Dupa cum declara Christian Ciocan, fiecare membru al grupului avea un rol in mecanism.

Totul pleca insa de la informatiile furnizate de doi functionari ai Primariei Sectorului 5 despre varstnicii cu o situatie sociala precara.

„Unul era patronul unei agentii imobiliare, sub acoperirea careia desfasurau toate aceste tranzactii. Altii aveau rolul de a gasi acele persoane care sa se prezinte si sa-i determine pe batrani sa aiba incredere, sa intre in locuinte si sa ia documentele respective”.

„Exista de asemenea persoanele care erau substituite persoanelor de drept”, spune domnul Ciocan.

Politia a facute primele retineri in acest caz saptamana trecuta: 12 persoane.

Ulterior, doar patru dintre acestea au fost arestate preventiv, iar celorlalte nu li se permite sa paraseasca Bucurestiul.

Conform anchetatorilor, persoanele care se duceau la batranii respectivi acasa intrau in apartament, pretextand ca sunt functionari ai primariei si au venit sa le acorde ajutoare sociale.

Din locuinta le luau documentele de proprietate, faceau procuri false si prin mandatari instrainau proprietatile.

Unele dintre victime au fost si sechestrate pentru o perioada de timp.

Din datele stranse de politisti saptamana trecuta rezulta ca 12 varstinici ar fi ramas astfel fara casa.

Cazuri similare

Presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor, Preda Nedelcu, afirma ca anual afla de la filiale organizatiei de 10-15 cazuri de batrani inselati si lasati pe drumuri.

„Sunt pacaliti mai usor, mai ales oameni care ajung la peste 70 de ani. Poate ca ar trebui asociatiilor de proprietari sa li se atraga atentia sa acorde ajutor acestor persoane singure, sa intervina atunci cand li se adreseaza oameni care vor sa-i atraga cu foloase materiale pentru a-si vinde locuinta”.

Liderul Federatiei Nationale a Pensionarilor le recomanda batranilor sa apeleze la consultanta juridica gratuita oferita de serviciiile de asistenta sociala ale primariilor.

Facand referire tot la modalitati de inselare a persoanelor varstince, sefa Inspectiei Sociale, Maria Muga, ofera un exemplu de caz descoperit in Alba si care nu este singular.

„Era vorba de un batran care a cedat averea sa unei persoane care urma sa aiba si grija sa”.

„Batranul era tinut in beci, fara lumina si fara hrana, in conditii inumane, sub motivul ca asa ar dori dansul sa stea”, spune doamna Muga.

Sefa Inspectiei Sociale, Maria Muga, declara ca, dupa ce au aparut in presa informati despre cazurile petrecute in Bucuresti, inspectorii din teritoriu ai institutiei au primit telefoane anonime care semnalau situatii similare si in alte localitati.

Maria Muga accentueaza insa ca este nevoie de date concrete pentru ca inspectorii sa poata actiona.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.