Dupa o tendinta de depolitizare a serviciului public roman de radio si televiziune, care nu exista in anii '90, se constata eforturi ale guvernului de a pastra politizarea, a spus reprezentantul Open Society Institute (OSI), Mark Tompson, luni, in cadrul unei conferinte, la Bucuresti, informeaza NewsIn.

Reprezentantii OSI, Mark Thompson si Marius Dragomir, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avadani precum si raportorul pentru Romania, Manuela Preoteasa, au participat luni, la sediul CJI, la o conferinta de presa, cu ocazia lansarii raportului "Televiziunea in Europa" 2008.

Raportul, elaborat in cadrul programului de monitorizare EUMAP al OSI, analizeaza situatia din 20 de tari, dintre care noua, printre care Romania, Albania, Ungaria, Cehia, Lituania, Polonia, Macedonia, sunt considerate a fi aflate intr-o situatie critica. Raportul pentru Romania, se afla la cea de-a doua editie, primul fiind lansat in 2005.

Principalele recomandari facute Romaniei in 2005 se regasesc si in raportul din 2008, potrivit editorului sau, Manuela Preoteasa.
Mark Thompson a vorbit despre situtia televiziunii si radioului public si a semnalat faptul ca tendinta de depolitizare a acestora, constatata in 2005, nu a fost continuata, cum era logic, ci a fost transformata intr-una de repolitizare.

"Guvernul face eforturi pentru a pastra politizarea", atat in Romania, cat si in tari precum Cehia sau Bulgaria, a spus Thompson. "Nu stiu daca atunci cand este confruntat cu un mare pericol, strutul chiar isi cufunda capul in nisip sau este un mit, dar guvernul face in prezent acest lucru", remarca Thompson.
Politizarea regulatorilor media si radiodifuzorilor publici s-a intamplat fara acordul acestora, in aproape toate cazurile, si incomplet, in toate cazurile.

"Ce am gasit in noile democratii a fost ca serviciul public nu exista, era nevoie de tranformare, nu de restucturare, la nivel de angajari, finantare, asteptari publice si profesionale.Toate cele noua tari, cu aceasta problema, ca membre OSI, in Consiliul Europei, si unele in UE, s-au angajat sa respecte independenta radiodifuzorilor si a regulatorilor. Au inceput sa o faca, si era logic sa ne asteptam la o imbunatatire, dar am gasit, in schimb, o tendinta de repolitizare, in Romania, Cehia sau Bulgaria", a explicat Mark Thompson.

Fundamentele serviciului public sunt puse sub semnul intrebarii, din cauza eforturilor guvernului de a mentine politizarea, potrivit lui Thompson. Serviciul public reprezinta un acord intre guvern, radiodifuzor si public, care plateste radiodifuzorul cu conditia ca guvernul sa nu intervina in activitatea acestuia.

"Ne asteptam ca guvernul sa dea drumul, sa reduca acest control asupra audiovizualului, dar guvernul a simtit cum ii fuge pamantul de sub picioare, si atunci s-a agatat de serviciul public ca de o mobila, pe cale de a fi insa distrusa si ea, de acelasi cutremur", a mai spus Mark Thompson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.