Marti, 20 mai 2008, ora 19, la Teatrul Evreiesc de Stat va avea loc premiera spectacolului “Nathan Inteleptul”, opera a dramaturgului iluminist Gotthold Ephraim Lessing. Un spectacol in patru limbi, cu o distributie de exceptie, intra astfel in repertoriul TES, care numara astazi peste 13 decenii de existenta.
In regia lui Grigore Gonta si scenografia Anei Maria Silaghi, spectacolul este o aparitie inedita in peisajul teatral romanesc, jucandu-se in patru limbi – germana, engleza, araba, idis -, cu supratitrare in limba romana. In distributie ii vom vedea pe Cornel Ciupercescu, Mihai Ciuca, Constantin Dinulescu, Boris Petroff, Geni Brenda, Roxana Guttman, Monia Pricopi, Luana Stoica, Marius Calugarita, Nicolae Botezatu.

“Nathan Inteleptul” este o pledoarie pentru toleranta si umanism, Lessing cautand sa demonstreze ca nobletea si taria caracterului nu decurg obligatoriu din apartenenta la o anumita religie. Esenta ideatica e concentrata in parabola celor trei inele: masura adevaratei credinte o da exclusiv fapta morala a omului religios.

Despre spectacol regizorul Grigore Gonta declara: “Uneori mi se pare de prisos sa vorbesti despre toleranta, despre intelegere, despre frumusete, intelepciune, convietuire... In numele lui Dumnezeu – indiferent care si al cui – s-au facut si se fac razboaie, acte de terorism, jertfe ucigase si sinucigase... Nu iubire – ura. Este cutremurator de trist sa constati ca piese ca «Nathan Inteleptul» sunt atat de actuale azi, dupa sute de ani. Speram sa intelegem tot mai multi ca singura solutie e pacea. Pacea ne uneste, ne deschide granita, ridica barierele economice, constituie cel mai prielnic climat pentru inlaturarea unor eventuale discriminari etnice.”


Despre autor:

Kudika

Citeste articolul integral in Kudika

Sursa: Kudika


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.