Primii care s-au apropiat si s-au inchinat la Braul Maicii Domnului, joi, momentul in care braul a ajuns la Mangalia, au fost militarii din cadrul Garnizoanei din localitate. Braul a fost apoi atins de zecile de mii de romani, greci, bulgari, veniti special in pelerinaj la Mangalia. Femei, copii, batrani, oameni cu handicap locomotor, necajiti, persoane bolnave, cu totii au asteptat, cel putin cinci ore, pentru a atinge Sfantul odor. Duminica, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfintit Biserica Militara "Sfanta Maria".

Ulterior, pentru mai multe ore, braul s-a aflat in altar. Pelerinajul a continuat aici, iar femeile au putut patrunde - este de altfel singura ocazie - in aceasta parte a bisericii, pentru a se inchina la brau. "Cel mai sfant odor pe care il are omenirea intreaga, Braul Maicii Domnului, a poposit trei zile la Callatis/Mangalia, cetate antica si religioasa, plina de istorie si evlavie. Aceasta zi a fost randuita si pentru sfintirea Bisericii Militare, prima biserica din Romania sfintita in prezenta Braului Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor". Parintele Dorel Motoc, consilier patriarhal al Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Romaniei i-a acordat, cu aceasta ocazie, preotului Traian Chircu de la Biserica "Sfanta Maria", Crucea Patriarhala. Parintele Chircu devine primul preot din Romania care primeste aceasta distinctie.

In jurul orelor 15.30, Braul Maicii Domnului a pornit in procesiune spre Eforie, iar apoi catre Constanta, unde va sta, timp de trei zile, la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel".