Decizia CEDO este o "recunoastere a faptului ca 18 ani nu reprezinta un termen rezonabil pentru rezolvarea unor dosare care contin lucruri de o extrema gravitate", a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie.

Pe rolul CEDO au fost puse cu prioritate cele doua dosare privind Revolutia si Mineriada, existind posibilitatea ca ele sa intre in dezbatere inaintea vacantei magistratilor instantei europene.

Cererea Asociatiei 21 decembrie este "impotriva sistemului judiciar romanesc si se reclama incalcarea dreptului victimelor la un proces echitabil si rezonabil in timp. Noi consideram ca 18 ani nu reprezinta un timp rezonabil", a declarat Maries.

Asociatia de revolutionari a solicitat CEDO sa ajute la urgentarea rezolvarii celor doua dosare, iar o decizie favorabila ar avea consecinte importante pentru soarta dosarelor, explica Maries. Una dintre acestea, cuprinsa de altfel in textul cererii, ar putea fi "readucerea dosarelor la Parchetele Militare si anularea deciziei Curtii Constitutionale".