Romania este cea mai corupta tara din UE si dezamagirea produsa la Bruxelles poate incetini extinderea Uniunii in Balcani. Transparency International Romania a pus la dispozitia cetatenilor o unealta de lupta cu coruptia.

Doua evenimente care s-au produs in aceeasi saptamana dovedesc ca fenomenul coruptiei este o problema de zi cu zi in Romania, apreciaza agentia. Este vorba despre cei 1,7 milioane de euro gasiti in masina a doi oameni ai lui Gigi Becali langa restaurantul unde vedeau un meci. Patronul clubului Steaua a explicat ca banii erau pentru cumpararea unui teren. El este insa investigat pentru coruptie in fotbal.

In aceeasi saptamana, presedintele Traian Basescu a numit Curtea Constitutionala a tarii un "scut" pentru coruptie, comentariu care i-a adus critici de pe intreaga scena politica. Basescu se referea la o decizie a Curtii Constitutionale din martie, care prevede ca procurorii sa ceara aprobarea Parlamentului pentru a investiga unii politicieni cu functii importante. Decizia a facut posibile noi intarzieri in anchetele de coruptie si a alimentat acuzatiile ca politicienii nu sunt destul de seriosi in privinta combaterii fraudelor, arata NewsIn, citand Reuters.

Comentariile lui Basescu au atins un punct sensibil in Romania, despre care multi observatori spun ca a facut regrese in domeniul reformelor impotriva coruptiei la nivel inalt, dupa ce a aderat la Uniunea Europeana anul trecut.

Mai multe anchete pentru abuz impotriva unor fosti si actuali membri ai Guvernului, inclusiv impotriva fostului premier Adrian Nastase, bat pasul pe loc din cauza intarzierilor din instante si a schimbarilor de legislatie.

In urmatoarele saptamani, Parlamentul va decide daca aproba sau nu cererea procurorilor de anchetare a fostului premier Adrian Nastase, fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea si actualului ministru al muncii Paul Pacuraru. Toti trei se confrunta cu acuzatii de coruptie pe care le neaga si le catalogheaza drept motivate politic.

"Mai nimeni nu crede ca deputatii ii vor da pe mana Parchetului. Dosarele lor de coruptie vor fi definitiv ingropate", scrie editorialistul Mircea Marian in Evenimentul Zilei.

"In afara urmaririlor penale, nu exista niciun progres fata de 2005", apreciaza Laura Stefan de la Societatea Academica Romana. "Mesajul catre populatie este ca daca vrei o viata frumoasa, trebuie sa fii bogat si puternic. Nu exista alta lege decat puterea".

In conditiile in care Romania se apropie de alegerile locale din 1 iunie la care participa candidati impotriva carora exista suspiciuni de coruptie, temerea principala este ca reformele nu au fost suficiente pentru a-i tine departe de functii pe oficialii corupti. Cotidianul Romania Libera afirma ca din informatiile sale reiese ca in aproape fiecare judet exista cate un candidat la alegerile locale care este fie anchetat pentru coruptie, fie acuzat de abuz in serviciu.

Unul dintre cei mai inalti oficiali condamnati pentru acuzatii de coruptie, Nicolae Mischie, candideaza din nou, dupa ce a trecut de la PSD la Partidul Noua Generatie al lui Becali. Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in perioada cand era presedinte de Consiliu judetean.

Guvernul afirma ca face tot posibilul pentru a combate fraudele larg raspandite si pentru a reforma justitia, argumentand cu statistici ale DNA care arata ca sute de oameni au fost pusi sub invinuire in ultimele luni si zeci dintre ei au fost condamnati.

"Evident ca exista o rezistenta la reforme profunde", a declarat pentru Reuters ministrul justitiei Catalin Predoiu, adaugand ca nu crede ca in masuri care nu se confrunta cu o rezistenta. "Totusi..., sunt fericit sa vad ca atat Guvernul, cat si Parlamentul au demonstrat hotarare in combaterea coruptiei".

In pofida retoricii dure, rezultatele in razboiul impotriva coruptiei la nivel inalt sunt putine.

Pentru Romania, intarzierile inseamna o transformare mai lenta de la regimul brulat al lui Ceausescu dinainte de 1989 catre democratie si neincrederea populatiei in institutiile statului. Potrivit Transparency International, Romania este cea mai vulnerabila tara din UE fata de coruptie.

Tot in domeniul coruptiei BBC trateaza cazul presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, care declara recent ca judecatorii si procurorii ar simti presiunea exercitata de presa atunci cand ziaristii se ocupa de dosare de coruptie, dar mai ales cand probe din aceste dosare devin publice, desi ar trebui sa fie cunoscute doar de partile din proces.

Lidia Barbulescu se declara nemultumita si de faptul ca procurorii se bazeaza in rechizitoriile lor prea mult pe probe tehnice, adica pe inregistrari de convorbiri, si prea putin pe altfel de probe.

"Pericolul consta in faptul ca o persoana banuita de fapte de coruptie ajunge cum necum sa fie trimisa in judecata, judecatorul ajunge la concluzia ca nu are probe certe de vinovatie si de aici temera de a pronunta o hotarare de achitare pentru ca isi pune problema de ce va spune opinia publica, de ce va spune presa in conditiile in care persoana fusese desfiintata in presa", a spus Lidia Barbulescu.
Declaratiile presedintelui CSM sunt criticate de directorul Transparency Romania, Victor Alistar.

Declaratiile presedintelui CSM sunt criticate de directorul Transparency Romania, Victor Alistar
"Daca este vorba de imixtiuni atunci cand ne referim la declaratiile politicienilor despre dosare aflate in judecata, consideram ca si o declaratie venita din partea presedintelui CSM poate fi tot o forma de imixtiune", spune Victor Alistar.

Victor Alistar e de parere ca asemenea declaratii nu sustin lupta impotriva coruptiei, mai ales daca ele sunt facute de presedintele CSM.

Domnul Alistar crede ca nici declaratii de genul "coruptia nu e mai mare in Romania decat in alte state", facute tot de presedintele CSM, nu i-ar stimula pe procurorii si judecatorii care ar trebui sa se ocupe de dosare de coruptie, sa isi faca treaba.

Curentul semnaleaza ca In cazul in care doriti sa semnalati o fapta de coruptie Transparency International Romania, Fundatia Concept si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu a pus la dispozitia cetatenilor, inca de ieri, site-ul www.avertizori.ro. Accesand aceasta adresa puteti afla ce inseamna a fi avertizor de integritate si cum va protejeaza legea atunci cand semnalati incalcari ale normelor legislative din institutia in care lucrati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.