Plenul Senatului a adoptat marti o lege prin care taxa de prima inmatriculare este desfiintata, iar banii incasati pana acum sunt restituiti celor care au platit-o. Liberalii au votat si ei alaturi de pedelisti impotriva Guvernului. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie votata si de deputati.

Cu 45 de voturi pentru, 6 voturi impotriva si o abtinere, senatorii au hotarat marti prin vot ca taxa de prima inmatriculare sa fie desfiintata, iar banii incasati pana acum sa fie returnati. Legea privind eliminarea taxei este initiata de parlamentarii PD-L si prevede eliminarea din Codul fiscal a prevederilor referitoare la plata acestei taxe. In plus, potrivit legii votate ieri de senatori, cei care au platit deja aceasta taxa vor avea posibilitatea sa ceara restituirea banilor. In favoarea proiectului PD-L au votat si parlamentarii PNL prezenti in plenul Senatului, dintre cei 15 liberali prezenti in sala, 13 au votat pentru eliminarea taxei, doar doi au votat impotriva proiectului - Teodor Melescanu si Tiberiu Prodan.

Guvernul este obligat sa restituie sumele incasate in termen de 90 de zile de la depunerea cererii de restituire. Pentru a intra in vigoare, legea pentru eliminarea taxei de prima inmatriculare trebuie votata si de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala. Fiind insa campanie electorala, sunt sanse foarte mari ca deputatii sa urmeze exemplul colegilor lor din Senat.

Suma pe care Guvernul va trebui sa o returneze, in cazul in care proiectul de lege va fi adoptat si de deputati, se ridica la peste 1,1 miliarde de lei. Guvernul a programat pentru anul 2007 incasari de 766,8 milioane de lei din taxa auto. Pentru anul acesta s-au bugetat venituri de 600,8 milioane de lei, iar pana la 8 mai a strans nu mai putin de 383,4 milioane de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.