Parlamentul a interzis alimentele de tip fast-food in scolile din Romania. Deputatii doresc prin aceasta lege, intitulata "proiect de lege pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar", sa-i protejeze pe copii de boli ca diabetul, obezitatea sau boli cardio-vasculare.

Unul dintre sustinatorii legii, deputatul Varujan Pambuccian, nu poate preciza insa daca legea va interzice comercializarea alimentelor fast-food doar in scoli, sau daca vor fi obligate sa ia aceleasi masuri si unitatile comerciale din jurul scolilor.

Deputatii nu neaga faptul ca existenta in apropierea scolilor a locurilor unde se vinde mancare de tip fast food e o problema. Legea nu face referire la acest aspect.

In plus, nu s-a stabilit nici care alimente nu ar fi sanatoase.

Sarcina ar reveni Ministerului Sanatatii care va intocmi o lista a alimentelor nerecomandate, conform sugestiilor nutritionistilor.

Chiar si destul de vaga legea e pe placul parintilor.

O mama spune despre fiica ei ca "mananca sandvisuri. Ceva dulce de acasa i se da si nu prea cumpara alimente fast-food."

"In ziua de astazi toata lumea e cu sanatatea la pamant. Gasesc legea ca fiind foarte buna", spune ea.
"Ei sunt expusi in primul rand fiind copii, iar cresterea lor nu mai este naturala, cum a fost a noastra."
"Copiii poftesc, ne mai scapa si noua cateodata, dar nu mereu. Eu ii dau sandvisuri. In cazul in care nu am, isi mai cumpara cate ceva", spune mama.

Ce cred comerciantii?

Un domn vrea sa fie in regula cu legea, iar o vanzatoare de shaorma e de acord ca alimentele tip fast-food sunt cele mai nocive.

"Pufuleti, chipsuri, gume de mestecat n-o sa mai comercializam daca or sa ne oblige, sigur ca n-o sa mai comercializam asa ceva", spune ea.

"De preferat ar fi sa nu ne oblige, ca nu suntem chiar asa de aproape de scoala. Chiar daca am fi si mai departe, tot ar veni sa cumpere de la noi", spune vanzatoarea.

Ea spune ca aproximativ 80% din clientii sai sunt copii si adauga ca nu este fast-food-ul.
"Problema sunt parintii ca n-au timp sa le faca de mancare acasa. Copilului meu ii fac pachet de acasa", spune ea.

"Sunt adepta mancarii gatite de acasa, nu a fast-food-ului, din cauza mai multor motive intre care obezitatea", spune vanzatoarea.

Ce zic cei vizati despre aceasta lege?

Parerile in randul elevilor sunt impartite.

O eleva spune: "nu ma bucur, nici nu sunt trista".

"Unii mananca chipsuri, altii fast-food. Depinde", spune ea.

"Mie mi-ar fi convenit sa fie fast-food in scoala", adauga eleva.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.