La cateva luni dupa cutremuratorul caz Mailat, care a adus dupa sine o soarta grea romanilor ce muncesc cu acte in regula in Italia, premierul Tariceanu a decis sa ia atitudine si sa-l trimita pe ministrul de Interne Cristian David in deplasare, "de urgenta" la Roma, tocmai pentru a discuta cu oficialii din peninsula despre situatia conationalilor.

Coincidenta face ca grija guvernului fata de romanii din Italia sa se manifeste in plina campanie electorala in Romania.

Dupa luni intregi in care Guvernul a facut numai sondaje de opinie pe banii bugetarilor pentru a demonstra, ceea ce era foarte vizibil, anume ca romanii nu mai sunt doriti in Italia, executivul a decis abia ieri sa-l trimita pe ministrul de interne "cu naframa-n varf de bat" pentru a negocia cu oficialii italieni soarta conationalilor din peninsula. Discutia Guvernului roman a venit dupa sedinta Executivului de la Roma in care noul ministru italian de interne, Roberto Maroni, a declarat ca intentioneaza sa prezinte un plan de masuri pentru limitarea accesului romilor pe teritoriul Italiei.

Drept replica la planul cu pricina, vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a precizat ieri ca se doreste cooperarea cu autoritatile italiene pentru a nu permite ca romanii care muncesc cinstit in Italia sa fie afectati sau sa se creeze sentimente antiromanesti, xenofobe, in Italia. Culmea este ca, dupa cazul Mailat, in Italia au avut loc mai multe atacuri xenofobe la adresa romanilor, despre care inclusiv presa din peninsula a relatat, insa Guvernul roman se pare ca nu le-a sesizat decat acum, cand oficialii din peninsula ameninta cu masura radicala, respectiv reintroducerea vizelor pentru romani.

Printre politicienii italieni care au declarat ca ar dori reintroducerea vizelor se afla chiar premierul Silvio Berlusconi, insa Tariceanu ne linisteste afirmand ca a discutat cu omologul sau si urmeaza sa se intalneasca in viitorul apropiat, pentru a nu strica relatiile bilaterale, cat despre romani... pace buna!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.