Ministrul Internelor, Cristian David, va discuta cu oficialii de la Roma, in cursul acestei saptamani, despre initiativele autoritatilor italiene cu privire la imigranti, iar Guvernul va propune ca o echipa de procurori si politisti romani sa sprijine eforturile de combatere a infractiunilor, relateaza NewsIn.

"I-am cerut ministrului de Interne ca in aceasta saptamana sa faca o deplasare de urgenta la Roma, pentru a discuta despre initiativele pregatite la nivelul Guvernului italian, cat si pentru a le aduce la cunostinta ceea ce noi consideram ca trebuie facut", a declarat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul reuniunii organizate la guvern pe tema situatiei romanilor din Italia.
Premierul a spus ca David va propune autoritatilor italiene trimiterea "de urgenta" a unei echipe de procurori si politisti romani, care sa contribuie la eforturile italienilor de combatere a infractiunilor in randul imigrantilor romani.

Seful Executivului a afirmat ca situatia din Italia este cauzata de slaba reactie a autoritatilor si fortelor de ordine din Italia, care au permis existenta taberelor, pe care Tariceanu le-a numit "fermentul" infractiunilor din Peninsula. El a dat exemplul Germaniei si Frantei unde nu au avut loc incidente, cu toate ca si in aceste state se afla cetateni romani.

Tariceanu a sugerat, totodata, ca romanii nu comit infractiuni individual, ci impreuna cu retelele de crima organizata ale italienilor. "Criminalitatea nu se desfasoara individual, sunt retele de crima organizata care functioneaza mana in mana cu retelele de crima organizata ale italienilor. Toate fenomenele - prostitutie, cersit - nu se desfasoara altfel", a spus Tariceanu.

Premierul a mai spus ca declaratiile pe care le-au facut politicienii italieni in timpul campaniei electorale, cu privire la infractionalitatea din randul imigrantilor, au afectat "grav" imaginea Romaniei in Italia. Seful Executivului a precizat ca alimentarea atitudinilor xenofobe poate afecta relatiile dintre cele doua tari, iar Romania si Italia au prea multe interese comune pentru a le pune in pericol. "Nu as putea spune ca este interesul nostru mai mare decat cel al autoritatilor italiene", a spus Tariceanu. El a argumentat ca romanii din Italia care muncesc cinstit contribuie cu peste 1% la realizarea PIB-ului Italiei, iar in Romania exista peste 23 de mii de intreprinderi cu capital italian.

"Nu vreau ca la o astfel de atitudine xenofoba in Italia sa apara reactii nedorite in Romania", a completat premierul.

Tariceanu a convocat luni o reuniune pe tema imigrantilor din Italia, la care au participat ministrii Internelor, Muncii, Justitiei, Afacerilor Externe si seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea.

Potrivit editiei de duminica a cotidianului La Repubblica, noul ministru italian de interne, Roberto Maroni, analizeaza modalitatile prin care ar putea reintroduce controalele la frontierele nationale pentru a limita intrarea romilor, majoritatea cetateni romani.

Maroni a anuntat in urma cu cateva zile ca, in cazul in care va fi nevoie, va renegocia cu Comisia Europeana "regulile privind libera circulatie, impunand limite atunci cand in joc se afla siguranta nationala".

Decretul de lege pentru indepartarea din Italia a cetatenilor comunitari care comit infractiuni, in special romi, a fost respins de doua ori in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.