Cabinetul Tariceanu vrea sa emita o Hotarare de Guvern care prevede desfiintarea Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva.

Initiatorii acestui act normativ sunt ministrul Agriculturii, Dacian Colos, si directorul general al RNP, Dan Ioan Aldea. Astfel, cei doi incearca musamalizarea managementului dezastruos din ultimii ani. Cele 41 de directii silvice din tara vor fi desfiintate, in locul lor aparand 27 de unitati cu personalitate juridica. Miza este vanzarea acestora.

Premierul Calin Popescu Tariceanu pregateste emiterea unei Hotarari de Guvern prin care se urmareste stergerea urmelor jafului la care a fost supusa in ultimii trei ani Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva si care poate distruge silvicultura romaneasca. Artizanii proiectului actului normativ, intrat in posesia ZIUA, sunt ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, si directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea, personaj protejat de liderul liberal Dan Radu Rusanu. Motivatia oficiala a acestui proiect este nevoia unei reorganizari a RNP pentru rentabilizarea activitatii. In realitate insa se doreste desfiintarea regiei si transformarea ei in mai multe societati comerciale care vor fi capitalizate cu patrimoniul Romsilva si instrainate apoi catre anumiti oameni de afaceri.

Asa-zisa reorganizare pusa la cale de Dan Ioan Aldea si adoptata de Dacian Ciolos presupune in primul rand schimbarea titulaturii din Regia Nationala a Padurilor-Romsilva intr-un sec Romsilva. Apoi, pentru a se musamaliza managementul dezastros din ultimii ani, cele 41 de directii din tara se vor transforma in unitati fara personalitate juridica. Soarta pe care o va avea si Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), elita cercetarii silvice romanesti. Astfel, se vor infiinta 27 de unitati cu personalitate juridica, dintre care 22 de parcuri nationale si inca cinci unitati ce vor putea fi vandute in orice clipa.

Acelasi proiect mai prevede ca Romsilva sa se ocupe de "cercetare - dezvoltare in stiinte naturale si inginerie" si de "elaborarea de studii de impact asupra mediului, bilanturi de mediu, studii pedo-stationale, conditionarea, conservarea si testarea calitatii semintelor forestiere, testarea in vederea omologarii de substante utile pentru silvicultura (pesticide, erbicide, ingrasaminte, stimulatori etc.)". Numai ca aceste activitati de cercetare nu pot fi facute de un agent economic oarecare, fiind atributele unui institut de cercetare specializat. De asemenea, Romsilva se va ocupa de "cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase" si de "cultivarea legumelor, a specialitatilor horticole si a produselor de sera". O alta atributie a regiei va fi "cultivarea fructelor, nucilor, a plantelor pentru bauturi si mirodenii". Totodata, initiatorii acestui proiect vor ca regia sa se ocupe si de "tranzactii imobiliare", dar sa desfasoare si activitati de mare anvergura cum ar fi "exploatarea, repararea si intretinerea navelor si barcilor", "constructii de cladiri", "extractia pietrei, nisipului si argilei" precum si "comert cu ridicata si cu amanuntul". Totodata, Romsilva va efectua si "transporturi terestre de calatorii.

Contrar legii

Acest proiect legislativ contravine flagrant prevederilor stabilite de Legea nr.462008 - Codul silvic. In acest sens, transformarea celor 22 de parcuri naturale in unitati cu personalitate juridica proprie contravine prevederilor legale. Aceste parcuri se afla in structura Regiei Nationale a Padurilor- Romsilva pe baza de contract de administrare incheiat cu Ministerul Mediului in ianuarie 2004 si ca atare nu apartin efectiv de regie. Prin lege, parcurile nationale au ca scop protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita. Astfel, acestea nu pot fi transformate in societati comerciale care ulterior vor instraina patrimoniului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.