Un proprietar de magazin din Alcúdia, Mallorca, a plasat in vitrina sa un afis in culorile Romaniei pe care se afla scris: “Atentie! Se interzice intrarea fara aviz anterior a cainilor si a romanilor, altfel vor iesi mancand pamantul”. Proprietarul respectiv a explicat ca a decis sa puna afisul dupa ce a suferit furturi in valoare de 3.000 de euro, toate comise de cetateni din Romania.

Garzile Civile au initiat deja o ancheta in cazul proprietarului de magazin, dupa ce i-au cerut acestuia sa indeparteze afisul jignitor, arata ziarul local “Diario de Mallorca”. Ancheta vizeaza incalcarea drepturilor fundamentale ale omului si a libertatilor publice.

Delegatul guvernului din Baleare, Ramon Socías, a declarat pentru ziarul local ca “este vorba de un caz izolat. Cred ca proprietarul magazinului si-a dat seama ca a intrecut masura”.

Preotul paroh al bisericii romanesti din Palma de Mallorca, Niculita Dobos, a declarat pentru cotidianul.ro ca majoritatea spaniolilor si autoritatile locale ii trateaza bine pe romanii din insula, aproximativ 5.000. Totusi, exista in regiune destule cazuri de furturi comise de infractori romani, iar presa locala relateaza deseori despre acestea.