Trei documente cu care senatorul Rodica Stanoiu vrea sa se apere de verdictul de politie politica sunt scrise cu acelasi pix, desi teoretic dateaza din trei decenii diferite, au sustinut in instanta reprezentantii CNSAS.

Documentele provin de la Institutul de Cercetari Juridice, unde Rodica Stanoiu este cercetatoare de dinainte de 1989, si au fost luate in urma cu aproape doi ani, cand senatorul a fost verificat de CNSAS si a primit verdictul de politie politica. Unul dintre documente reprezinta o autobiografie a fostului ministru de Justitie, din anii ’60, un altul o declaratie despre rudele sale, din anii ’70, iar al treilea document vizeaza o plecare in strainatate si a fost scris in anii ’80.

Cele trei documente fac parte, teoretic, din dosarul de cadre al Rodicai Stanoiu si au fost scrise, tot teoretic, in trei decenii diferite.

Experti independenti in grafologie, consultati de CNSAS, sustin insa ca aceste documente au fost scrise cu acelasi pix, deci documentele ar fi fost contrafacute.

Pe baza acestei expertize neoficiale, CNSAS a cerut in instanta ca aceste documente sa fie trimise la proba spectroscopului, considerata infailibila, la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC), singurul din tara care detine aparatul prin care se poate analiza cerneala de pe un document. In motivatia din instanta, CNSAS a mai invocat si faptul ca nici unul dintre documente nu are inscrise data si numarul de inregistrare la Institutul de Cercetari Juridice, datarea lor aproximativa facandu-se din context.

Instanta a respins insa solicitarea CNSAS de a verifica autenticitatea documentelor si a admis cererea senatorului ca ele sa fie folosite ca termen de comparatie intr-o expertiza grafologica pentru notele informatoarei “Sanda”, aflate in arhiva CNSAS. Totodata insa, Curtea de Apel Bucuresti a admis ca notele informative pe baza carora CNSAS a dat verdictul de politie politica sa fie comparate si cu alte documente datate din aceeasi perioada cu inscrisurile.

“In incheierea de sedinta a instantei scrie clar ca se pot folosi la expertiza si alte documente, insa in adresa trimisa de Curtea de Apel catre INEC s-a pierdut aceasta precizare”, spun surse din CNSAS. Ca urmare, institutia a cerut rectificarea adresei si asteapta ca grafologii sa poata incepe expertiza.

Intre timp, CNSAS a obtinut si dosarul de la Serviciul de Pasapoarte al Rodicai Stanoiu, aflat pana acum in arhiva Ministerului de Interne. “Dosarul este plin de inscrisuri olografe ale Rodicai Stanoiu, caci aceasta calatorea mult in strainatate in acea perioada, in care a dat, de altfel, si notele. Este vorba de documente inregistrate, sigilate”, sustin surse din institutie.

Senatorul sustine ca CNSAS “minte cu nerusinare” in cazul sau si ca documentele de la Institutul de Cercetari Juridice sunt autentice si oficiale: “Instanta le-a respins cererea lor si asta spune tot. In plus, cum pot spune ca nu sunt datate cand, in cererea de plecare in strainatate, de exemplu, scriu «de la data de...pana la data de»? CNSAS nu intelege ca nu mai e judecator, ci parte procesuala si are un comportament scandalos”, spune senatorul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.