Unele medicamente necesare bolnavilor de diabet, cancer ori SIDA ar putea sa dispara din farmacii.
Distribuitorii au anuntat ca nu vor mai importa anumite medicamente, dupa ce Ministerul Sanatatii a refuzat sa majoreze tarifele pentru aceste produse.

Ultima negociere a avut loc joi dimineata.

Reprezentantii distribuitorilor de medicamente i-au prezentat joi minstrului Sanatatii lista medicamentelor straine pentru care ministerul trebuie sa le dea mai multi bani.

Programe nationale

Este vorba de produse incluse in asa-numitele programe nationale de sanatate si care se distribuie gratuit sau in sistem compensat.

Au pretul in euro sau lire sterline, dar Ministerul Sanatatii deconteaza la un curs mai mic decat cel actual, dupa cum spune la BBC Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente.

“Domnul ministru ne-a anuntat ca prelungeste actualul CANAMED (Catalogul National de Medicamente din Romania, nr) cu inca o luna, si lucreaza la o metodologie noua de calcul a preturilor, pe care ne-o va aduce la cunostinta la sfarsitul acestei luni”.

“Si cam atat, nu poate modifica preturile, deci nu le poate recalcula la cursul actual, sau nu vrea”, spune la BBC Viorel Vasile.

Cursul valutar

Domnul Vasile mai spune ca o norma in vigoare obliga Ministerul Sanatatii sa modifice tariful medicamentelor de import in momentul in care cursul valutei scade sau creste cu cel putin 5 la suta.
Ultima modificare a avut loc in mai anul trecut, cand tarifele au fost reduse pentru ca leul se intarise fata de euro.

Leul a inceput apoi sa scada, deprecierea fiind de peste 10 la suta. De data aceasta, ministerul nu a mai modificat preturile.

Distribuitorii sustin ca au inregistrat intre timp pierderi de peste 20 de milioane de euro, pentru ca au livrat farmaciilor medicamente mai scumpe decat valoarea deconatata de minister.

“Suntem aproape in imposibilitatea de a aduce medicamente al caror pret extern este prea mare prentru pretul decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”.

“Urmarile probabil vor aparea in scurt timp, nu stiu, mi-e greu sa apreciez, dar probabil in maxim o luna o sa se resimta aprovizionarea cu medicamente in farmacii si in spitale”, spune Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente.

Majoritatea medicamentelor care nu vor mai fi livrate sunt folosite pentru tratarea unor boli grave ca diabetul, SIDA sau diferite forme de cancer.

Ministerul Sanatatii a anuntat in urma cu putin timp ca actuala lista de preturi ramane valabila pana la 30 iunie.

Ministrul Sanatatii a motivat - intr-un comunicat de presa - ca vrea sa evite in acest fel scumpirea medicamentelor. Saptamana viitoare ar urma sa aiba loc o intalnire cu producatorii pe aceasta tema.