Sergiu Andon protesteaza fata de faptul ca Eugen Nicolicea a ascuns ca este ruda cu Miron Mitrea La numai trei zile de la infiintare, subcomisia care studiaza dosarele fostului premier Adrian Nastase si fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea are parte de un scandal care ar putea pune in umbra seriozitatea celor care au acces la dosare.

Presedintele Comisiei Juridice, Sergiu Andon, sustine ca vroia sa se retraga din subcomisia de analiza in semn de protest fata de faptul ca la lucrarile de miercuri, unul dintre deputatii PSD, Eugen Nicolicea, nu a anuntat ca este ruda cu Miron Mitrea.

Deputatul Eugen Nicolicea nu este membru al subcomisiei. Cu toate acestea, el a participat miercuri la sedinta in care a fost analizat dosarului lui Miron Mitrea.

Din comisie facea parte un alt deputat PSD, Florin Iordache. El nu a putut sa vina la sedinta, iar grupul parlamentar al PSD l-ar fi imputernicit pe Eugen Nicolicea sa-l inlocuiasca pentru o zi.

Presedintele Comisiei Juridice, deputatul PC Sergiu Andon, ii reproseaza lui Eugen Nicolicea ca nu ar fi anuntat inainte de a incepe studierea dosarului ca este finul lui Miron Mitrea.

"Nu e corect, iar eu daca as fi nasul lui l-as deznasi pentru ca ii face un rau si domnului Mitrea”.
“Este un fapt rusinos, reprobabil, descalificabil pentru un deputat. Eu eram la un pas sa ma retag din comisie ca protest pentru asemenea mod incalificabil de comportare", spune Sergiu Andon.

Sergiu Andon spune ca Eugen Nicolicea s-a aflat clar intr-un conflict de interese, fiind ruda cu cel pentru care se cere un aviz de urmarire penala.

Acuzatiile sunt respinse insa de Eugen Nicolicea, care spune ca el chiar a ajutat subcomisia sa-si continue analiza dosarului, pentru ca fara el nu era intrunit cvorumul necesar.

"Nu duce la nici un conflict de interese si deocamdata nu am dat nici un vot”.

“S-a dat vreun vot cumva, ieri (miercuri, nr)? Mi-am expus vreo parere? NU. Si-atunci care este tevatura? Doar pentru faptul ca am tinut prezenta ca sa nu se poate incheia sedinta si sa se spuna ca s-a taraganat?”, spune deputatul Nicolicea.

Contraziceri in fata presei

Sergiu Andon nu e multumit de explicatie, iar cei doi au continuat sa se contrazica in fata jurnalistilor.
Sergiu Andon: “Imi mentin criticile formulate. Oricine care participa la un juriu de un fel sau altul, ce decide soarta unui om sau altul, este obligat, in primul rand deontologic, in al doilea rand regulementar, cel putin in procedura penala in care lucram, este obligat si de lege sa se abtina”.

“Asta se numeste institutia abtinerii. Dumneavoastra puteati sa ne spuneti ieri, domnule sunt finul lui Mitrea, este vreun impediment? Iar noi v-am fi spus ca DA“.

Eugen Nicolicea a declarat insa ca nu-i va spune nasului sau, Miron Mitrea, nimic din ce a vazut in dosar.

"Nu am de gand sa spun nimanui, cu exceptia discutiei pe care o sa o avem in comisie”.

“Daca stabilim ca nu spunem, de ce sa spunem? Plus de asta, domnul Mitrea nici nu a fost in localitate iar eu, la randu-mi, plec din localitate, asa ca nici nu avem cum sa ne intalnim", spune Eugen Nicolicea.
Eugen Nicolicea spune, pe de alta parte, ca nu intelege o asemenea reactie decat prin prisma unui joc electoral menit a blama Parlamentul.

"Datorita campaniei electorale este o lipsa de deputati si se spera ca din aceasta cauza, prin neindeplinirea cvorumului, Parlamentul sa fie considerat vinovat pentru taraganarea unei decizii in cazul dosarelor", a declarat deputatul PSD.

La infiintarea subcomisiei, reprezentantii acesteia anuntau ca toti membrii vor trebui sa respecte cu strictete regulile stabilite pentru accesul la dosare.

Printre ele, confidentialitatea informatiilor aflate din dosar. Restrictiile nu par sa vizeze insa si interzicerea inlocuirii membrilor de facto ai subcomisiei.

Asta inseamna ca oricand, pe parcursul analizei, accesul la dosare nu este limitat la doar cei sapte membri ai subcomisiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.