Fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a depus, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, plangere penala impotriva lui Laszlo Csendes, presedintele CNSAS, pentru ca ar fi impiedicat sa se faca expertiza in dosarul verdictului de politie politica.

Aceeasi acuzatie ii este adusa de Rodica Stanoiu si lui Mihai Ionescu, consilier juridic al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS).
In plangerea penala, fostul ministru al justitiei arata ca cei doi se fac vinovati de impiedicarea realizarii expertizei dispuse de instanta in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, in care ea contesta verdictul de "politie politica" primit de la CNSAS.

Astfel, potrivit lui Stanoiu, cei doi ar fi impiedicat accesul expertilor in sediu si studierea materialelor necesare pentru expertiza.

Rodica Stanoiu a anuntat ca se constituie si parte civila in aceasta cauza penala, intrucat i s-ar fi produs si prejudicii de ordin moral. Totodata, fostul ministru sustine ca ar ar fi impiedicata sa-si exercite dreptul la aparare, pentru ca nu poate folosi in instanta singura proba solicitata de aceasta.

Sectia a III-a Civila a Curtii de Apel Bucuresti judeca contestatia formulata de Rodica Stanoiu impotriva deciziei emise de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in februarie 2007, potrivit careia fostul ministru ar fi facut politie politica.

In data de 6 decembrie 2007, instanta a dispus efectuarea unei expertize grafologicaae, la care sa participe si un expert consilier din partea celor doua parti. Judecatorii au obligat CNSAS sa puna la dispozitia colectivului de experti Notele Informative ce formeaza obiectul contestatiei, precum si scriptele de comparatie ridicate de la fostul loc de munca din perioada comunista al Rodicai Stanoiu, si anume Institutul de Cercetari Juridice.

Inca din decembrie 2007, instanta a trimis adrese catre Institutul National de Expertize Criminalistice si CNSAS, stabilindu-se termen pentru efectuarea si depunerea expertizei pentru 28 februarie.
La acest termen de judecata, s-a constatat de catre instanta ca Institutul National de Expertize Criminalistice nu a putut face expertiza, pentru ca CNSAS a refuzat sa permita accesul in sediul institutiei a expertilor si sa prezinte materialele cerute anterior.
Ca urmare, pe 28 februarie, Curtea de Apel Bucuresti Sectia a III-a Civila a dispus trimiterea unei noi adrese catre CNSAS, pe care a obligat-o sa se conformeze dispozitiilor instantei si sa permita expertilor din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice sa studieze materialele si sa le ridice prin fotografiere. Judecatorii au fixat un nou termen pentru depunerea raportului de expertiza pentru data de 10 aprilie.

La aceasta data, instanta a acordat un nou termen pentru data de 12 iunie, ca urmare a solicitarii de amanare depusa de Rodica Stanoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.