Judecatorii instantei supreme au admis, marti, recursul formulat de procurori in procesul in care s-a cerut reabilitarea numelui maresalului Ion Antonescu si au respins cererea de revizuire formulata de Serban Alexianu, urmasul profesorului Gheorghe Alexianu, informeaza Mediafax.

Instanta suprema "admite recursul formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, rejudecand in fond, respinge cererea de revizuire formulata de revizuentul Alexianu ca nefondata. Respinge ca nefondat recursul formulat de Alexianu", potrivit sentintei date marti.

Astfel, cererea de revizuire a sentintei din 1948 prin care Antonescu si Alexianu au fost judecati a fost respinsa definitiv de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In octombrie 2007, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a inceput judecarea recursului la decizia instantei inferioare de achitare a unor crime de razboi comise de maresalul Ion Antonescu, de guvernatorul Transnistriei Gheorghe Alexianu si de seful Garzii de Fier Horia Sima.

In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat achitarea maresalului Ion Antonescu, a sefului Garzii de Fier Horia Sima si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de razboi imputate ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietica".

In procesul lui Ion Antonescu - militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea -, Protocolul secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop - Molotov dintre Germania si URSS, la data judecatii in 1946, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, el nefiind dezvaluit la acea data opiniei publice, se arata in motivarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

Acest aspect a fost relevat in cadrul judecarii cererii de revizuire a procesului facute de fiul lui Gheorghe Alexianu - fostul guvernator al Transinistriei, condamnat intr-unul din dosarele lui Ion Antonescu.

In procesul de revizuire, declansat la 60 de ani de la sentinta de condamnare a Guvernului Antonescu, s-a aratat ca "starea de necesitate si de legitima aparare in care s-a aflat Romania urmare acestui protocol si urmat de ultimatumurile sovietice din vara anului 1940, s-au rasfrant si asupra condamnatului Alexianu Gheorghe".

Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca, prin permiterea si militarea de catre autoritatile romane a patrunderii armatei hitleriste pe teritoriul Romaniei, a fost sprijinita indirect agresiunea Germaniei naziste din 6 aprilie 1941 fata de state balcanice situate in afara garantiilor de securitate ale Pactului Tripartit sau Uniunii Sovietice (Iugoslavia si Grecia). In raport de aceste state, cei 21 de inculpati au fost corect condamnati pentru crimele de agresiune prevazute de articolul 1 lit.a si b din Decretul-Lege 312/1945, arata CAB.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.