Copiii le-au povestit parintilor cum, in Franta, patronul unui hotel a asmutit cainii pe ei, cum au fost obligati sa se spele cu apa minerala cumparata pentru baut sau cum au fost nevoiti sa fuga ca infractorii din parcarea unui hotel neplatit de Avangarde Club.

Din cauza traumei psihice suferite de elevi in excursie, mai multi parinti au declarat ca-si vor trimite copiii la consiliere psihologica. Profesorul insotitor al elevilor, vizibil traumatizat, spune ca excursia de la Paris a fost „cea mai mare umilire pe care a trait-o in intreaga cariera de dascal".

Le este frica sa mai plece din tara

Asteptati de zeci de parinti ingrijorati, sositi cu cateva ore inainte la locul unde copiii urmau sa fie debarcati din autocar, cei circa o suta de elevi si dascali din Valea Jiului plecati in excursie in Franta au ajuns teferi, luni noaptea, in Petrosani.

De la scara autocarului, copiii le-au povestit parintilor cosmarul prin care au trecut in cele sapte zile care ar fi trebuit sa fie o excursie de vis in capitala franceza. Aproape in cor, elevii au spus ca nu mai au curajul de a pleca peste hotare din cauza suferintei psihice si fizice la care au fost supusi de agentia bucuresteana Avangarde Club, iar o parte dintre parinti sunt convinsi ca scolarii vor avea nevoie de asistenta de specialitate pentru a se echilibra psihic si emotional.

Francezul a asmutit cainii pe copiii romani

„Ca orice copil speriat, am trimis tot timpul mesaje parintilor. Aseara am trimis mesaj «suntem in Ungaria, in parcarea unui magazin de la ora 1. Stam pana la ora 12 cand se odihnesc soferii. Iti dau bip cand intram in tara». Am dormit in parcare.

Cand am ajuns acolo si nu aveam cazarea platita, am platit cazarea din banii de buzunar. N-am mai avut cu ce sa ne luam nici macar o amintire de unde am fost", spune Daniela Popescu. Alti copii au povestit parintilor cum in Paris, in parcarea hotelului unde ar fi trebuit sa fie cazati, patronul stabilimentului si-a asmutit cainii pe ei, nemultumit ca a facut rezervari, dar firma romaneasca nu i-a virat banii, iar el a iesit in paguba.

Pentru a scapa, copiii s-au refugiat in autocar, iar intr-un moment de neatentie, soferul a reusit sa forteze iesirea si sa scape de sechestrul patronului francez. „Copiii mei sunt marcati si vor avea nevoie de asistenta pentru a trece peste acest soc", a declarat, medicul Octavian Popescu, seful Comitetului de Parinti al Scolii „Avram Stanca" din Petrosani. „Nu cred ca-mi mai las copiii sa mearga in strainatate. Au mai fost si anul trecut, si totul a fost bine. Copilul este foarte speriat si foarte deceptionat, desi are 17 ani. Cred ca-l voi duce la consiliere. Pe langa cei 350 de euro, a fost obligat sa isi dea si banii lui de cheltuiala", spune mama unui alt elev.