Presedintele Traian Basescu a fost implicat in 2007 in cele mai multe incidente de agresare verbala a jurnalistilor, releva un studiu privind libertatea presei in Romania prezentat, ieri, de Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch.

Raportul Active Watch mentioneaza ca cel mai mediatizat incident de acest gen in care a fost implicat presedintele s-a consumat in mai 2007, cand Traian Basescu, aflat la cumparaturi, i-a luat telefonul din mana unei jurnaliste de la un post de televiziune, in timp ce aceasta il filma cu aparatul respectiv.

Presedintele a fost sanctionat cu avertisment de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru ca a numit-o pe jurnalista “tiganca imputita”, intr-o discutie particulara cu sotia sa, in masina, se mai arata in raport.

“Cazul presedintelui Traian Basescu este cel mai grav prin faptul ca da un exemplu de la cel mai inalt nivel in sensul agresarii jurnalistilor”, a explicat unul dintre coordonatorii studiului, Liana Ganea.
Raportul Agentiei de Monitorizare a Presei Active Watch cuprinde alte 12 cazuri de agresare fizica a jurnalistilor romani si straini in Romania, cel mai grav fiind cazul ziaristilor sportivi batuti de suporterii unor echipe de fotbal.

Totodata, studiul “Libertatea presei in Romania” a mai retinut sase cazuri grave de amenintare si insultare a jurnalistilor de catre demnitari si oameni politici, printre care si presedintele Traian Basescu.
“Libertatea de exprimare a cunoscut un regres in anul 2007 fata de anul 2006”, a conchis directorul Agentiei de Monitorizare a Presei Active Watch, Mircea Toma.

Reamintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute organizatia Reporteri fara Frontiere a publicat, pentru prima data, o ancheta privind violentele comise impotriva unor jurnalisti din mai multe tari ale Uniunii Europene, potrivit unui raport al RSF despre UE.

Potrivit raportului, in Romania aproape lunar este inregistrat de catre organizatiile locale de aparare a libertatii de expresie un caz de agresiune impotriva unui jurnalist. In decembrie 2007, de exemplu, jurnalistul american Chuck Todaro a fost ranit la mana cu o lovitura de cutit in timpul unei altercatii. El realiza un reportaj despre un sat din Moldova. Un alt jurnalist, Mihai Braha, a fost agresat in localitatea Marasesti, fiindu-i taiata urechea cu un cutter. “Iar apoi, in mai 2007, chiar presedintele roman, Traian Basescu, a confiscat brutal telefonul mobil al unei jurnaliste care il fotografia. Telefonul nu a fost inapoiat decat mai tarziu, iar jurnalista si-a dat seama ca seful statului, care nu inchisese aparatul, o calificase drept ‘tiganca imputita”, precizeaza in raportul sau RSF. Pe de alta parte, decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de neconstitutionalitate a abrogarii articolelor privind calomnia si insulta din Codul Penal a fost cel mai grav atentat la libertatea presei din tara noastra, in 2007, a afirmat, luni, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei-Active Watch (AMP-AW), Mircea Toma.

“A fost cel mai clar semn al regresului general pe care l-am inregistrat in ceea ce priveste libertatea de exprimare in Romania. Si simbolic a fost important, pentru ca arunca inapoi eforturi pentru care societatea civila si jurnalistii s-au luptat timp de zece ani”, a declarat, pentru Rompres, Mircea Toma, cu ocazia prezentarii raportului anual al AMP-AW, “Libertatea presei in Romania, in 2007”. De asemenea, Mircea Toma a criticat si starea de ambiguitate existenta in prezent in jurul condamnarii insultei si calomniei, in conditiile in care Parlamentul nu a initiat legiferarea unui nou act normativ pornind de la decizia CCR.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.