Proiectul care va transforma inima Bucurestilor in zece ani de santier este o mega-afacere transpartinica PSD - PD - PNL - UDMR de peste un miliard de euro

Cel mai mare tun imobiliar din Bucuresti, realizat pe bani publici, este o mega-afacere transpartinica PSD - PD - PNL - UDMR. Firma Trigranit reprezentata in Romania de omul de afaceri Arpad Paszkany este la un pas sa puna mana pe mai mult de zece hectare de teren din inima Capitalei, pe Bulevardul Unirii, unde se va realiza proiectul "Esplanada".

Afacerea, estimata la peste un miliard de euro si care vizeaza ca intr-un termen de zece ani sa se construiasca zeci de cladiri cu 20 de etaje, de birouri, hoteluri, mall-uri si alte obiective, este una privata, cosmetizata sub denumirea de "parteneriat public-privat", care se realizeaza insa si cu fonduri provenite din partea statului roman.

La ora actuala, Primaria lui Adriean Videanu face eforturi disperate sa cumpere de la proprietarii din zona parcelele de teren care "deranjeaza" proiectul. Insa multi dintre acestia nu vor sa vanda, astfel ca pentru ei a fost deja pregatita o ordonanta de urgenta pentru a fi expropriati, sub asa-zise motive de utilitate publica. Numai ca un proiect de utilitate publica ar fi presupus mai intai de toate o dezbatere publica. Ceea ce nu s-a intamplat. Pana in prezent, nimeni nu i-a intrebat pe bucuresteni daca vor ca din taxele si impozitele lor sa se construiasca zeci de imobile de birouri pe "Esplanada" sau daca nu ar prefera ca zona respectiva sa devina un imens parc, in conditiile in care Capitala si imprejurimile ei au fost defrisate fara discernamant dupa Revolutie. O alta explicatie mestesugita pentru emiterea ordonantei de urgenta este cea potrivit careia cele zece hectare de teren ar fi "un focar de infectie". Un focar de infectie pentru care nimeni nu a fost tras la raspundere vreme de 18 ani devine acum motiv "de urgenta" pentru emiterea unei ordonante. De asemenea, statul roman a cheltuit milioane de euro in folosul aceleiasi firme Trigranit, platind firme de consiliere juridica si financiara. Cert este ca in cazul in care acest proiect va fi demarat, si exista mari sanse ca acest lucru sa se intample, cei care vor avea de suferit vor fi bucurestenii. Circulatia din centrul Capitalei va fi paralizata iremediabil, nivelul de poluare in zona va creste, iar toate drumurile din imprejurimi vor fi distruse de camioanele care vor cara in mijlocul Bucurestiului milioane de tone de materiale de constructie.

Proiectul - la secret

Proiectul Esplanada este tinut la mare secret. La fel si Memorandumul de negociere incheiat la data de 23.05.2006 intre Ministerul Transporturilor (actualul Minister al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, condus de UDMR-istul Laszlo Borbely) si firma Trigranit.

Surse avizate ne-au declarat ca Memorandumul contine clauze extrem de dezavantajoase pentru statul roman si municipalitate, toata "crema" afacerii fiind data firmei reprezentate de Arpad Paszkany, acesta fiind si motivul pentru care el nu a fost facut public. Ministerul Dezvoltarii a recunoscut in scris ziarului nostru ca, in urma unor negocieri purtate in anul 2007, cele doua parti au convenit ca "autoritatea publica" sa puna la dispozitie terenul, pentru 49 de ani, urmand ca dupa expirarea acestui termen, cladirile sa devina proprietatea "autoritatii publice". Insa cine poate crede acest lucru, cata vreme Memorandumul incheiat cu "Trigranit" - Paszkany, si care constituie din informatiile noastre un pre-contract in toata regula, este secretizat sub placa "confidentialitatii". Cine garanteaza ca acest memorandum nu contine clauze contrarii sau acte aditionale, care vor anula beneficiile acordate pe hartie "autoritatii publice" care coordoneaza proiectul, care azi este Ministerul Dezvoltarii, iar in viitorul apropiat se preconizeaza a fi Primaria Capitalei?

Bani de la Buget pentru trimisul Maltei

Nu numai Primaria Capitalei a cheltuit bani pentru Trigranit. La fel a facut si Guvernul Romaniei.

La 15 septembrie 2005, Guvernul Tariceanu a emis doua hotarari consecutive: HG nr. 1079 si HG nr. 1080 (semnate de Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Dobre - ministrul Transporturilor, Laszlo Borbeli - pe atunci ministrul Lucrarilor Publice si Sebastian Vladescu ministrul Finantelor), prin care nominaliza Ministerul Transporturilor ca finantator al programului "Esplanada".

Prin aceste Hotarari se suplimenta bugetul Ministerului cu suma de 992.000 RON (aproape 3 milioane de euro) cu titlul de "cheltuieli materiale si servicii (...) pentru finantarea consultantei juridice si financiare aferente proiectului de parteneriat public-privat Esplanada, precum si cofinantarea asistentei tehnice asigurate de grantul olandez administrat de Ministerul Finantelor Publice". O parte din bani s-a scurs catre casa de avocatura Ratiu & Ratiu SCA cu titlul de consultanta juridica. Grosul s-a dus insa catre firma Creditinvest International Corporate Finance LTD pentru consultanta financiara. O societate detinuta de fostul ambasador al Maltei la Bucuresti, Alain Mangion, abonata la marile contracte platite din bugetul Ministerului Transporturilor. Firma lui Mangion a asigurat consiliere financiara pentru modernizarea unor aeroporturi si sosele. De altfel, tocmai din cauza acestor contracte, Ministerul Afacerilor Externe din Romania a sesizat statul maltez privind incompatibilitatea ambasadorului. In cele din urma, Malta l-a retras pe acesta din post. Alain Mangion continua insa sa faca afaceri si sa primeasca bani grei de la statul roman. Avocatii casei de avocatura "Popovici si Asociatii" pe care i-am contactat, indrumati fiind de asistenta lui Arpad Paszkany, ne-au declarat, vizibil nervosi, ca nu stiu nimic despre firmele de consultanta.

Afacerea "Esplanada" s-a nascut in 2004, fiind initiata de fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea.
Prin HG nr. 373/2004, semnata de fostul premier Adrian Nastase si Miron Mitrea, fostul obiectiv de investitii "Centrul Cantarea Romaniei", abandonat dupa caderea regimului comunist in 1989, a fost botezat "Esplanada". El a fost declarat amplasament de reconversie functionala, pentru care sa se demareze un "proiect de parteneriat public-privat" in vederea edificarii unui "centru urban polifunctional" pe suprafata de 107.140 m.p.. La data intrarii in vigoare a HG nr. 373/2004 existau deja 66 de persoane fizice care notificasera pe Legea 10/2001 dreptul de proprietate a anumitor suprafete de teren, iar alte zece persoane erau puse deja in posesie. Prin respectiva hotarare s-a aprobat si un program ce viza inclusiv cumpararea terenurilor de la proprietari sau exproprierea lor pe motive de utilitate publica. In cursul anului 2004, Ministerul Transporturilor condus de Mitrea a incheiat un acord de proiect cu un "investitor selectionat" in persoana "Trigranit Holding Limited". Nu se cunosc amanuntele aceste "selectii". In decembrie 2004, PSD a pierdut alegerile, guvernarea Romaniei fiind preluata de Alianta PD - PNL care a dus mai departe aceasta afacere.

Paszkany se imbogateste din banii bucurestenilor

In zona unde se va ridica proiectul Esplanada, 70 de proprietari au fost pusi in posesie pe diverse parcele din suprafata de peste zece hectare. Acestia se roaga de Primaria Sectorului 3, condusa de Liviu Negoita sau de Primaria Capitalei condusa de Adriean Videanu sa li se elibereze autorizatii de constructie. Au fost refuzati sistematic, pe motiv ca nu s-ar fi aprobat Planul de Urbanism Zonal.
In realitate, proiectul "Esplanada" e de mult finalizat, fapt demonstrat si prin macheta prezentata public, iar motivul pentru care oamenilor nu li se elibereaza autorizatii de contructie este ca acestia nu sunt doriti acolo si trebuie fortati sa plece. Cu un cinism nemaiintalnit, ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely a raspuns deja in scris unor proprietari ca nu li s-ar incalca dreptul de proprietate prin neemiterea autorizatiilor de constructie. Motivatia: acestia nu si-ar fi pierdut dreptul de dispozitie pentru terenurile lor, prin faptul ca au posibilitatea sa le vanda oricand doresc. De fapt, chiar asta se intampla. Nu se stie in baza carei imputerniciri, Primaria Capitalei a reusit sa cumpere o serie de parcele de teren la preturi cuprinse intre 1500 - 1700 euro/m.p, conform surselor ZIUA. Pret de doua-trei ori mai mic decat cel al zonei. Insa oamenii nu au incotro si sunt nevoiti sa accepte oferta, intrucat nu pot valorifica proprietatile lor la pretul real de piata (care este de circa 3500 euro/m.p.) din cauza refuzului de emitere a autorizatiilor de constructie. Contactat telefonic de reporterii ZIUA, Adriean Videanu a recunoscut ca la nivelul primariei au fost cumparate de la proprietari cateva terenuri in zona, dar a pretins ca nu sunt "foarte multe". Practic, se cumpara cu bani publici proprietati particulare, pentru a fi apoi servite pe tava lui Trigranit, in concesiune pe 49 de ani. Se ridica intrebarea legitima de ce societatea reprezentata de Paszkany (foto sus) nu cumpara personal terenurile de la proprietari? De ce nu face astfel de afaceri cu banii lui, nu cu bani publici?

Ordonanta de expropriere

Pentru numeroasele persoane care nu vor sa vanda sub nici o forma, a fost pregatita o ordonanta de urgenta in vederea exproprierii sub pretext de utilitate publica. Precizam ca la valoarea de piata de circa 3500 euro/m.p., cei 107.000 mp de teren din zona "Esplanada" valoreaza circa 374,5 milioane euro. Iata, deci, ce avantaj urias se ofera firmei Trigranit. Aceasta este dovada ca statul roman aporteaza in aceasta afacere o suma uriasa (data de valoarea terenului), comparabila cu valoarea cladirilor care se doresc a fi inaltate pe acest teren. Nu este exclus ca - dupa modelul altor parteneriate public-private existente deja in Capitala - terenul statului sa poata fi folosit de Trigranit, drept gaj, pentru obtinerea de imprumuturi bancare necesare pentru construirea cladirilor, astfel incat nimeni sa nu vina cu bani proprii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.