De la 1 ianuarie 2009, UE va interzice comercializarea carnii de porc si in Romania, daca Bucurestiul nu rezolva problema pestei, informeaza NewsIn.

In Romania sunt aproximativ 12 milioane de porci, din care o treime se gaseste in gospodariile individuale ale populatiei. Aici, in gospodariile individuale, se gaseste de altfel si pericolul infestarii cu pesta.

Uniunea Europeana nu admite accesul pe piata comunitara a preparatelor din carne de porc, daca animalele sunt vaccinate impotriva pestei porcine. Comunitatea europeana ne-a dat un ragaz de doi ani de la aderare, mai precis pana la data de 1 ianuarie 2009, pentru a rezolva in mod radical, definitiv, problema pestei.

In acest moment Romania este singura tara unde se mai practica vaccinarea antipesta. Romania va fi considerata si sub acest aspect piata comunitara, de la anul, ceea ce inseamna ca produsele din carne romaneasca de porc ar putea sa nu mai fie vandute nici in Romania.

In prezent, fermelor romanesti si procesatorilor de mezeluri din tara noastra le este interzis sa exporte carne in tarile UE, tocmai pentru ca, la noi, pesta porcina inca se mai trateaza prin vaccinare.