Pe 30 mai se va da startul unei noi editii a festivalului transilvanean de film international, sau TIFF pe scurt. De curand s-au anuntat titlurile din cinematografia mondiala si neaosa care vor defila pe ecranele din Cluj: toate filmele programate sunt unul si unul.

Deschiderea TIFF-ului va prilejui si premiera filmului “Fata galbena care rade”, regizat de Constantin Popescu pe baza scenariului castigator anul trecut al concursului HBO. Insa adevaratul gong care va pune in miscare cu surle si trambite rotitele festivalului va fi remake-ul lui Michael Haneke, “Funny Games”, proiectat tot pe 30 mai, dupa filmul romanesc. Ce distinge acest film intre alte incursiuni in natura sadica a oamenilor este faptul ca Haneke reface pas cu pas propriul film cu acelasi nume din 1997, doar ca inlocuieste personajele si contextul austriece cu omoloage americane.

Cea de-a saptea editie a TIFF-ului va gazdui, in cadrul sectiunii Supernova, peste 20 de filme multi-premiate in ultimul an, printre care experimentul lui Todd Haynes “I’m Not There” –un film despre Bob Dylan realizat intr-un mod neortodox, prin compilarea a mai multor secvente considerate de regizor ca marcand un aspect sau altul din personalitatea muzicianului si filmate cu protagonisti diferiti.

“Goya’s Ghosts” al lui Milos Forman va fi si el prezent si cu siguranta va lasa o impresie pe retina spectatorilor mai ales datorita performantelor inimitabilei Natalie Portman, in rolul muzei, si a recent oscarizatului Javier Bardem, in rolul tortionarului ei. Anticipatul film semnat Gus Van Sant, “Paranoid Park”, se numara si el printre productiile care vor rula la TIFF si desi nu tine cap de afis prin vreun nume mare din distributie, pe noi simpla idee ca Van Sant revine dupa ce-a carmuit minunatele exercitii in film static “Last Days”, “Elephant” sau “Gerry” ne tine cu sufletul la gura.

In sectiunea Zilele filmului romanesc vom putea urmari si lungmetraje, dar si scurturi – cele mai noi productii ale compatriatilor nostri. Radu Muntean isi va expune noul proiect “Boogie” ochilor concentrati cat cepele pe ecranul din Cluj. Filmul relateaza un moment de turnura in viata tanarului Bogdan (Dragos Bucur), care invata sa se scuture de fantomele si ispitele din vremea tineretei. O poveste despre maturizare, filmul ii mai are in rolurile principale pe Mimi Branescu, Adrian Vanica si Anamaria Marinca.


Despre autor:

Sursa: Moviebox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.