Tarile bogate trebuie sa-si reduca emisiile de carbon cu 80% pana in anul 2050, a avertizat de curand Lordul Nicholas Stern. Autorul celebrului raport, comandat de guvernul britanic, a prevazut, cu doi ani in urma, impactul incalzirii globale asupra economiei mondiale, iar concluziile sale au fost mai mult decat ingrijoratoare.

Studiul fostului econo­mist-sef al Bancii Mondiale, initial contestat de catre specialisti, a fost completat cu noi descoperiri care vin sa confirme semnalul de alarma tras in 2006. Stern a prezentat noi studii stiintifice ce arata ca apele planetei absorb mai putin dioxid de carbon decat estimase anterior.
El a declarat cu cateva zile in urma, in cadrul unei conferinte desfasurate la Scoala Economica din Londra, ca tarile bogate trebuie sa dea startul in cursa impotriva incalzirii globale, reducandu-si drastic emisiile, cu 80% pana in 2050.

Statele in curs de dezvoltare trebuie sa-si fixeze si ele obiective de reducere a emisiilor poluante ce vor trebui indeplinite pana in 2020. Stern a mai spus ca viteza incalzirii globale este mult mai mare decat estimase intial, iar omenirea ar putea sa faca fata razboiului impotriva schimbarilor climatice numai in cazul in care devine constienta ca emisiile poluante cresc vertiginos.

America si Europa, campioanele poluarii

Piata globala a carbonului trebuie sa se perfectioneze si sa devina mai profitabila. Este nevoie de investitii majore in domeniul cercetarii si dezvoltarii de tehnologii verzi. Natiunile bogate ar trebui sa tina seama de faptul ca statele sarace au nevoie de ajutor pentru a pasi, la randul lor, intr-o era in care sa nu mai fie amenintate de efectele devastatoare ale poluarii, a punctat Stern.
Cresterea economica galopanta care constituie una dintre tintele actuale ale economiei din statele bogate este un obiectiv care nu tine cont de mediul inconjurator si ar trebui reevaluat in functie de impactul sau asupra planetei, a nuantat economistul englez.