Romania ocupa locul 94, cu 44 de puncte, in clasamentul libertatii presei, publicat de Freedom House pentru 2008, pe aceeasi pozitie cu Panama si Peru, in urma unor state ca Vanuatu, Trinidad &Tobago si Micronezia, dar inaintea Rusiei, care ocupa pozitia 170.

In raportul dat publicitatii, Freedom House considera ca presa din Romania este "partial libera" si o situeaza pe locul 94 in clasamentul libertatii presei, cu 44 de puncte. Situatia s-a inrautatit fata de anul trecut cand, in clasamentul intocmit de Freedom House pentru anul 2007, Romania ocupa locul 90, cu 42 de puncte.

In clasamentul libertatii presei in 2008, publicat de Freedom House, pe locurile 1 - 2 in topul tarilor care respecta libertatea presei se afla Finlanda si Islanda (cate 9 puncte), pe locurile 3 - 4 se situeaza Danemarca si Norvegia (cate 10 puncte), pe locurile 5 - 6 s-au clasat Belgia si Suedia (cate 11 puncte), pe 7 Luxembourg (12 puncte), iar pe pozitiile 8 - 11 sunt situate Andorra, Olanda, Noua Zeelanda si Elvetia (cate 13 puncte).

Pe ultimele trei pozitii se afla Turkmenistan (locul 193, cu 96 de puncte), Burma (194, cu 97 de puncte) si, respectiv, Coreea de Nord (195, cu 98 de puncte). Potrivit raportului, presa din aceste tari "nu este libera".

Dintre cele 195 de tari auditate, in 72 (37%) presa este libera, in 59 (30%) media este partial libera, iar 64 de tari (33%) nu au o presa libera.

Raportul Freedom House a fost redactat pe baza unor criterii precum legislatia referitoare la libertatea presei si libertatea de exprimare, existenta unor pedepse pentru calomnierea autoritatilor statului, independenta sistemului judiciar, mediul politic si cel economic. In clasmentul intocmit de Freedom House, 0 puncte inseamna "cel mai bine", iar 100 de puncte inseamna "cel mai rau".

In clasamentul intocmit de Freedom House pentru anul 2007, Romania ocupa locul 90, cu 42 de puncte, alaturi de Brazilia, Timorul de Est, El Salvador, Lesotho, Nicaragua si Peru.

Freedom House a fost fondata in 1941 de catre Eleanor Roosevelt, Wendell Willkie si alti cativa americani preocupati de apararea democratiei si a libertatii in lume. Freedom House este o organizatie non-profit, independenta si non-guvernamentala care sprijina raspandirea libertatii pretutindeni in lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.