Camera Deputatilor urmeaza sa discute in scurt timp un proiect legislativ care modifica Legea 10/2001.

Documentul prevede despagubiri materiale pentru fostii proprietari si nu retrocedarea in natura a proprietatilor.

Initiativa, care ii apartine senatorului PSD Otilian Neagoe, prevedea in prima varianta o asa - numita "protectie speciala" pentru chiriasii care au devenit proprietari in baza Legii 112/1995.

Proiectul a fost respins de Senat in decembrie 2007, iar in martie 2008 si Camera Deputatilor s-a exprimat la randu-i contra.

Deputatii au decis retrimiterea proiectului la Comisia Juridica pentru "reexaminare si raport suplimentar".

Cu sprijinul deputatilor din PSD, PRM si PC, mai numerosi la sedinta in chestiune, raportul a trecut, iar in curand urmeaza a intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Camera Deputatilor e institutie decizionala in acest caz.

Deputatul PSD Constantin Nita a explicat la BBC care sunt modificarile avute in vedere si ce inseamna asa - numita "protectie speciala pentru chiriasi":

"Cei care au cumparat pe Legea nr. 10 sa ramana proprietari de drept in casele pe care le-au cumparat si fostii proprietari sa fie despagubiti la valoarea de piata.

Sigur ca niciodata nu poti sa multumesti pe toata lumea.

Dar nici cel care a cumparat, chiriasul, nu este vinovat pentru ca el a fost de buna credinta".
Banii pentru despagubiri vor fi asigurati din fondul Proprietatea, a mai declarat deputatul PSD Constantin Nita, care e de parere ca valoarea despagubirilor nu ar fi foarte mare.

O alta modificare ar permite chiriasilor care sunt in faza de evacuare sa isi prelungeasca contractele de inchiriere inca trei ani, timp in care autoritatile urmeaza sa construiasca locuinte sociale.

Fostii proprietari sunt insa extrem de nemultumiti de aceste posibile modificari.

Presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat Maria Teodoru a declarat la BBC:
"In opinia noastra, aceasta initiativa legislativa este absolut o aberatie.

Aceste proprietati au fost facute de familiile acestor oameni, de ei insisi de multe ori si au mai mult o valoare sentimentala decat una materiala.

La Strasbourg castigam numeroase procese in ultima perioada, motivand prin faptul ca statul a vandut ceva ce nu-i apartine, si revin proprietatile la proprietarii de drept".

Maria Teodoru mai sustine ca modificarile legislative s-ar datora faptului ca unii demnitari ar fi devenit proprietari ai unor case revendicate.

O alta problema cu care se confrunta fostii proprietari este reprezentata de lunga perioada de asteptare si ritmul lent de rezolvarea cererilor de retrocedare.

In Bucuresti, de exemplu, datele publice oferite de Primaria Generala arata ca in cinci ani au fost rezolvate doar 5.101 din 41.120 dosare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.