Printre cei prezenti s-au numarat primul ministru Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Mihnea Berindei.

Presedintele Traian Basescu, Gabriel Liiceanu si scriitorul Horia Roman Patapievici au tinut discursuri comemorative in care au omagiat activitatea si militantismul pentru democratie ale celor doi scriitori.

"Putini oameni pot trai o viata dedicata. Monica Lovinescu si Virgil Ierunca si-au pus viata in slujba libertatii si democratiei", a spus Gabriel Liiceanu. Acesta a amintit de momente in care Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au suportat opresiunea regimului comunist.

Horia Roman Patapievici a subliniat importanta reusitei celor doi scriitori in lupta pentru democratie. "Vorbind despre Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, vorbim, de fapt, despre triumful convingerilor si triumful asumarii unei misiuni istorice", a spus Horia Roman Patapievici.

In finalul momentului comemorativ, presedintele Traian Basescu a prezetat, in numele intregii tari, recunostinta fata de cei doi scriitori pentru activitatea lor din perioada dinainte de Revolutie dar si pentru prezenta in comisia care a elaborat documentul pe baza caruia a fost condamnat regimul comunist.
Basescu a vorbit despre Monica Lovinescu ca despre promotoarea unei scari de valori durabile.

"Existenta unor modele intelectuale si morale a dus Romania, azi, in lumea democratica si civilizata, asa cum doreau Monica Lovinescu si Virgil Ierunca", a declarat Traian Basescu. De asemenea, presedintele si-a exprimat regretul ca dupa Revolutie cei doi scriitori nu au revenit mai des in tara.

Urnele funerare ale scriitorilor Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au fost ajuns vineri la ora 12.10, la Bucuresti, cu o cursa speciala ce a decolat din Paris la ora 9.00, fiind intampinate cu onoruri militare.
Repetrierea ramasitelor pamantesti s-a facut la dorinta Monicai Lovinescu.

De asemenea, Monica Lovinescu a cedat la inceputul acestui an, in favoarea statului roman cladirea si terenul detinute la Paris, mentionand cu acel prilej ca nu a fost si nu este de acord cu politica Romaniei postdecembriste. In 12 martie 2008, Guvernul Roman a autorizat Ministerul Afacerilor Externe sa accepte donatia propusa, pentru a deveni proprietate publica a statului, in administrarea ministerului.

Imobilul lasat de Monica Lovinescu urmeaza sa fie folosit exclusiv in scopuri non-profit, in urma donatiei, statului roman revenindu-i sarcina de a constitui si de a conserva un fond de lucrari de literatura autohtona si straina si de a infiinta un centru cultural roman, intitulat “Memorial Ierunca-Lovinescu”.

In acelasi timp, Romania va mai avea obligatia de a crea o bursa anuala - “Ierunca-Lovinescu”- de care sa beneficieze studentii romani din Franta si care va fi acordata de Ministerul Afacerilor Externe. Studentii beneficiari ai acestei burse vor avea cazarea asigurata tot de statul roman in spatiul locativ ce face obiectul donatiei. Toate cheltuielile care revin statului roman se asigura, incepand cu anul 2008, din fondurile pentru sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, aprobate prin legile bugetare anuale, potrivit Guvernului de la Bucuresti.

Casa in care au locuit Monica si Eugen Lovinescu, din Bucuresti, gazduieste in prezent, activitatile a patru organizatii - Cenaclul Lovinescu, prezidat de Ioana Parvulescu, Societatea Romana de Fenomenologie, Centrul Noica si Centrul de Studii Medievale - care desfasoara acolo diverse coferinte, dezbateri sau colocvii, precum si cercetare.