Dezvaluire de senzatie a jurnalistilor de la Cotidianul. Acestia au intrat in posesia unei inregistrari care arata cum erau negociate si impartite comisioanele platite de firmele care aveau contracte cu statul roman si care vroiau sa le prelungeasca.

Este vorba despre o conversatie de 27 de minute purtata de fostul secretar de stat din guvernul Nastase, Liana Iacob, cu reprezentantul in Romania al firmei EDF Marco Maximilian Katz, principalul operator al duty-free-urilor de la Aeroportul Henri Coanda.

Potrivit jurnalistilor de la Cotidianul, fostul secretar de stat si reprezentantul EDF s-au intalnit in octombrie 2001. Ziaristii spun ca discutia ar fi avut loc la trei luni dupa ce fostul sef al cabinetului Nastase, Sorin Tesu, s-ar fi intalnit cu patronul firmei si i-ar fi cerut 2,5 milioane de dolari pentru prelungirea contractelor de exploatare a magazinelor duty-free.

Din inregistrare rezulta ca Liana iacob incerca sa il convinga pe reprezentantul EDF sa plateasca banii ceruti de Tesu, din care 95 la suta ar fi urmat sa ajunga la Adrian Nastase.

Liana Iacob a amintit, in discutie, si de intalnirea dintre Tesu si patronul EDF, cel de la care a pornit scandalul mitei pentru duty-free-uri.

Inregistrarea conversatiei a fost depusa joi, la DNA, ca proba, dupa ce oficialii firmei au cerut redeschiderea dosarului in care procurorii anticoruptie au dat de doua ori solutia de neinceperea a urmaririi penale.

Magazinele de la Aeroportul Henri Coanda mai fac subiectul unui proces pe care firma EDF l-a intentat guvernului Romaniei in 2005. Oficialii companiei cer 120 de milioane de dolari despagubiri pentru blocarea afacerilor din Romania. Audierile in acest proces incep pe 5 mai.

Printre martorii citati se numara fostul sef al cabinetului Nastase, Sorin Tesu, fostul secretar de stat Liana Iacob si fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea.

"Exista confirmari oficiale din partea a doi dintre participanti, Marco Maximilian Katz, care a recunoscut, si Liana Iacob, care nu infirma cele spuse. Nu exista niciun motiv sa ne indoim de autenticitate (...) Nu e de mirare ca in locuri in care se afla inalti demnitari exista dispozitive de inregistrare", a declarat Catalin Prisacariu, sef departament Investigatii Catavencu.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.