Presedintele Traian Basescu l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe presedinte director general al Gaz de France, Jean-FranIois Cirelli, care l-a intampinat pe seful statului cu urarea "Sa traiti bine!".

Seful statului a primit delegatia franceza cu un salut in limba engleza. "Buna ziua! Sa traiti bine!", i-a spus Cirelli in romana. "Multumesc!", a replicat seful statului amuzat.

In debutul convorbirilor, presedintele Gaz de France i-a multumit presedintelui roman pentru sprijin, Basescu reamintind ca a vorbit despre compania franceza in cadrul intalnirii cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Presedintele Traian Basescu l-a asigurat, la inceputul lunii februarie, pe omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, ca Romania va sprijini firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco. Anuntul a venit in conditiile in care Turcia se opune intrarii companiei energetice franceze Gaz de France (GDF) in proiectul de gazoduct Nabucco, din cauza pozitiei Frantei privind acuzatiile de genocid impotriva populatiei armene si intentia Turciei de a adera la UE. Astfel, ministerul Energiei din Turcia a transmis ca sase parteneri sunt suficienti pentru derularea proiectului, insa un al saptelea partener, dintr-o tara producatoare de gaze naturale, ar putea fi inclus.

Eliminata din proiectul Nabucco, compania franceza Gaz de France a amenintat indirect ca se va alatura proiectului rus South Stream, un mijloc de a face presiuni asupra partenerilor europeni pentru a fi cooptata in cele din urma in proiectul destinat sa reduca dependenta UE de gazul rus.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.