Oficialitatile din Romania asteapta sa vada in ce fel se vor concretiza declaratiile unor reprezentanti ai noii coalitii de guvernare de la Roma privind limitarea posibilitatilor de acces sau de sedere a romanilor in Italia.

Gianfranco Fini, viitorul presedinte al Camerei Deputatilor, a spus ca Italia are intentia sa ceara o renegociere a acordului cu Uniunea Europeana asupra liberei circulatii a cetatenilor din statele membre.

Premierul Tariceanu a fost intrebat daca il preocupa astfel de declaratii:

"In Italia exista doua perioade: pre si post electorala, in care politicienii intai concureaza pentru voturile alegatorilor si dupa aceea concureaza pentru posturi in guvern."

"In aceasta perioada de temperatura fierbinte voi auzi multe declaratii. Pana nu exista o pozitie oficiala din partea guvernului italian nu voi comenta declaratii ale unor politicieni ramasi la temperatura inalta a alegerilor", a spus premierul Tariceanu.

Starnesc insa ingrijorare intentiile politicienilor din Italia in institutiile europene? Filip Standavid a stat de vorba cu Renate Weber, membra a comisiei juridice a Parlamentului European.

Dreptul la libera circulatie

Reprezentanti ai guvernului si parlamentului de la Bucuresti atrag atentia ca orice asemenea ingradiri ale dreptului la libera circulatie in interiorul Uniunii Europene nu se pot face decit cu respectarea reglementarilor europene.

Seful departamentului pentru afaceri europene Adrian Ciocanea a declarat la BBC ca exista o directiva europeana care asigura posibilitatea unui stat membru sa nu primeasca pe teritoriul sau unele persoane, din motive intemeiate.

In acelasi timp insa, spune domnul Ciocanea, nu se poate face o reglementare nationala care sa se refere la un anume stat membru al Uniunii sau la cetatenii sai in mod global.

Iar potrivit reglementarilor europene o eventuala asa numita "filtrare" a unor persoane trebuie facuta de catre statul care nu doreste sa le primeasca si nu de catre cel de origine al acestora.

Domnul Ciocanea spune si ca deocamdata nu are cunostinta decat de niste simple declaratii si nu de proiecte concrete ale vreunei autoritati din Italia.

Anul trecut, in urma unei crime comise la Roma, de care e acuzat cetateanul roman Romulus Mailat, opinia publica italiana s-a inflamat iar guvernul Prodi a luat masuri de expulzare rapida a celor care comit incalcari ale ordinii publice.

Atunci, pentru rezolvarea situatiei, pe langa colaborarile dintre guvernul de la Bucuresti si cel de Roma s-a pus si problema unor demersuri ale comisiei parlamentare romane de prietenie cu Italia conduse de Corneliu Vadim Tudor.

Vicepresedinta acestei comisii, deputata PSD Elena Adomnicai spune ca atunci nu s-au respectat niste proceduri parlamentare si ca nu au exitat rezultate pe aceasta linie parlamentara.

Ea e sceptica si in privinta rezultatului unor noi demersuri pe linie parlamentara in situatia actuala.

Comisarul european pentru justitie si securitate Franco Frattini s-a pronuntat in favoarea unei renegocieri a directivei europene care permite libera sedere a cetatenilor comunitari in tarile membre ale Uniunii.

Silvio Berlusconi - care a revenit la conducerea guvernului italian in urma alegerilor de acum 2 saptamani, a propus de altfel ca Franco Frattini sa faca parte din viitorul sau cabinet.

Oficialii romani cred ca insa ca directiva europeana in cauza nu poate fi modificata la nivel de principii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.