Capitala Romaniei ocupa primul loc in cel mai recent top al oraselor poluate din Uniunea Europeana, potrivit directorului executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti, Adrian Catrina. Topul a fost intocmit in baza unor date adunate in anul 2005, cele colectate ulterior nefiind inca procesate pentru a putea fi alcatuit un nou clasament.

Copii nascuti cu malformatii sau intoxicati cu plumb, temperaturi mai mari decat mediile pe tara - acestea sunt doar doua dintre cele mai grave efecte ale poluarii. Bucurestiul a ajuns cea mai poluata, aglomerata si cea mai periculoasa capitala din aceasta parte a lumii.

Locuitorii Capitalei inspira zilnic resturile gazoase si cancerigene emise de sute de mii de masini din oras, traficul auto fiind responsabil de aproximativ 70 la suta din poluare. Bucurestenii inhaleaza lunar tone de praf, iar spatiile verzi sunt pe cale de disparitie. Centralele electrotermice, industria, santierele de constructii si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare ocupa, in ordine, urmatoarele locuri ale clasamentului. Directorul APM a declarat ca, in Bucuresti, nivelul maxim admis de poluare cu noxe si praf este depasit frecvent, existand chiar si cazuri in care nivelurile masurate impun masuri urgente, depasind pragul de alerta reprezentat de dublul nivelului maxim admis.

Ce masuri se vor lua?

APM Bucuresti a demarat un program in parteneriat cu autoritatile locale din Bucuresti prin care vor fi luate masuri de scadere a nivelului de poluare. Autoritatea de mediu propune masuri privind imbunatatirea conditiilor de trafic, dar are in vedere si combaterea celorlalte surse de poluare. Planul este in dezbatere publica, o forma finala a actului urmand sa fie definitivata la inceputul lunii mai.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.