Presedintele Traian Basescu l-a revocat, joi, pe Valeriu Arteni din functia de sef al Protocolului de la Cotroceni, la doar cateva ore dupa ce il numise in functia ramasa vacanta odata cu numirea lui Ion Pascu ambasador in Turcia.

Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala, joi dupa-amiaza, prin intermediul unui comunicat de presa, in care nu se precizeaza insa motivele pentru care seful statului a luat decizia de revocare. In cursul diminetii de joi, presedintele Traian Basescu semnase decizia de numire in functia de consilier de stat la Compartimentul Protocol a lui Valeriu Arteni, care urma sa-l inlocuiasca pe Ion Pascu, numit ambasador al Romaniei in Turcia.

Valeriu Arteni a fost ambasador in Coreea de Sud incepand cu mai 2003, presedintele Basescu semnand pe 13 iunie 2007 decretul de rechemare a sa in tara. El s-a nascut in 1952, in Hoisesti, Neamt si a urmat cursurile Universitatii Indochineze din Hanoi. Arteni a activat ca diplomat, incepand cu sfarsitul anilor '70, in cadrul ambasadelor Romaniei din Vietnam, Pakistan.

Site-ul Hotnews a relatat joi ca Valeriu Arteni si-a facut studiile la Universitatea Nationala din Hanoi incepand din martie 1971 pana in februarie 1976, perioada in care a facut multe calatorii in China. Aceeasi sursa citeaza un interviu aparut in Gardianul, in anul 2006, si in care colonelul SIE Octavian Harseu marturiseste ca 1972, Valeriu Arteni a fost racolat si trimis in Vietnam, chiar la recomandarea lui.
"Mi-au propus <externele> sa ma duc pentru vietnameza. Eu nu aveam treaba, aveam o situatie buna in Bucuresti. Dar era un baiat, Arteni Valeriu. I-am spus lui: mai Valeriu, au venit astia. Pai, vreau eu. Stai mai, ca au venit la mine... Si cand m-am intalnit cu ei le-am spus: e Arteni interesat, ar vrea sa... e dintr-o familie nevoiasa. Si l-au ales pe Arteni. Arteni a fost ambasadorul tarii noastre in Vietnam, acum mi se pare ca e ambasador in Coreea de Sud", declara Harseu, colonel SIE si fost coleg de facultate cu Arteni.

Site-ul sustine ca Arteni povesteste intr-un interviu pentru Monitorul de Neamt din 2006 ca trimiterea sa in Vietnam se datoreaza "schimburilor cuturale romano-vietnameze" si "sansei de a mai putea alege o limba rara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.