Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi timp de 5 ani dupa executarea pedepsei, anunta NewsIn.

Mohammad Munaf mai este obligat sa plateasca 2.000.000 de euro daune morale jurnalistilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion si 100.000 lei cheltuieli judiciare catre stat. De asemenea, magistratii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului roman dupa executarea pedepsei.

La termenul din 10 aprilie, reprezentanta Parchetului a cerut condamnarea lui Mohammad Munaf la maximul pedeapsei cu inchisoarea, cu executare, si admiterea pretentiilor formulate de partile civile. De asemenea, a recomandat judecatoarei sa tina cont de declaratiile martorilor irakieni interogati prin comisie rogatorie.

Avocatii jurnalistilor Ovidiu Ohanesian si Marie Jeanne Ion au cerut, pe 10 aprilie, instantei, sa tina cont de tratamentul inuman la care au fost supusi jurnalistii in cele 55 de zile de detentie si sa le acorde sumele solicitate cu titlul de daune morale. Avocata lui Ohanesian a cerut pentru clientul sau daune in valoare de 2 milioane de euro.

Avocatul lui Munaf a solicitat instantei achitarea clientului sau, acuzat de infractiune la legea privind combaterea terorismului si, de asemenea, respingerea pretentiilor civile formulate de jurnalisti.
In sedinta din 10 aprilie, instanta a dat citire declaratiilor unor martori irakieni care, potrivit lui Ovidiu Ohanesian, au devenit inculpati in procesul pe care Munaf il are in Irak. Ohanesian a afirmat, la iesirea din sala de judecata, ca declaratiile citite de catre judecatoare, la termenul de joi, sunt cele pierdute in procesul pe care Mohammed Munaf il are in Irak si in lipsa carora Curtea Irakiana de Casatie a anulat condamnarea la pedeapsa cu moartea a acestuia.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 27 martie, sa nu-l mai audieze pe fostul ambasador al Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, dupa ce acesta a declarat in instanta ca nu poate divulga informatii clasificate, iar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis o adresa prin care precizeaza ca se opune audierii lui Stuparu. In adresa MAE se arata ca informatiile pe care Stuparu le detine in legatura cu rapirea jurnalistilor sunt clasificate si privesc siguranta nationala, adaugand ca nici audierea in Camera de Consiliu a acestuia nu prezinta garantia protejarii datelor respective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.