In aceste zile laureatul premiului Nobel pentru literatura, scriitorul turc Orhan Pamuk, aflat in vizita in Romania, a primit miercuri titlul de doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, si a sustinut o conferinta la Ateneul Roman.

Desi in 2006 a primit Nobelul pentru literatura si implicit recunoasterea internationala, in tara sa Orhan Pamuk nu e privit cu ochi buni de multi dintre turci.

Orhan Pamuk s-a nascut in Istanbul in 1952. A crescut intr-un cartier instarit din partea occidentala a Istanbulului.

A visat sa devina pictor, dar a studiat arhitectura o perioada si a absolvit jurnalismul.
La 23 de ani a decis sa se dedice literaturii, s-a retras in apartamentul sau din Istanbul si a inceput sa scrie.

Primul roman: "Cevdet Bey si fii lui". Cartea prezinta povestea unei familii instarite din Istanbul si are destule conexiuni cu viata scriitorului.

Cele mai cunoscute romane ale sale sunt insa "Zapada" si "Ma numesc Rosu".

Premiul Nobel pentru literatura a fost doar o ultima distinctie dintr-o serie de premii importante acordate lui Orhan Pamuk.

Academia suedeza si-a motivat decizia prin faptul ca : "In cautarea sufletului melancolic al orasului sau natal, Orhan Pamuk a descoperit noi simboluri pentru ciocnirea, dar si impletirea dintre diferite culturi."
Impresia nu este insa impartasita de unii turci, care, deranjati de cateva declaratii ale scriitorului, nu mai apreciaza nici romanele sale.

Mai exact, nationalistii din aceasta tara nu putut sa accepte faptul ca Orhan Pamuk a criticat public genocidul armenilor comis in perioada Imperiului Otoman, dar si reprimarea minoritatii kurde.

Dupa ce a facut aceste declaratii, autoritatile de la Ankara au vrut sa-l judece pe scriitor pentru "insultarea" Turciei si a identitatii nationale.

Organizatii de protectie a drepturilor omului si asociatii ale scriitorilor din toata lumea s-au aratat solidare cu Pamuk. Pana la urma, procesul a fost abandonat.

Orhan Pamuk considera ca singura si ultima sa carte care are implicatii poltice este "Zapada".
"Am observat incercarea oribila a scriitorilor turci de a-si servi tara prin creatiile lor. In acest fel ei insa isi distrug munca. Multi dintre scriitorii talentati din generatiilor anterioare si-au distrus cartile, doar pentru a face comentarii politice. Modele mele in literatura au fost si sunt Proust si Tolstoi, care au scris depre viata. Si eu vreau sa fac la fel", marturiseste Orhan Pamuk.

Cu toate ca scriitorul considera ca mare parte din romanele sale nu au referiri politice, luna trecuta politia turca a arestat mai multe persoane sub suspiciunea ca ar fi pus la cale asasinarea lui Orhan Pamuk.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.