Romania ar putea adopta moneda europeana in 2015, arata, marti, un sondaj efectuat de Reuters pe un esantion de 29 de analisti si strategi, care confirma estimarile din ianuarie.

Banca Nationala a Romaniei vizeaza renuntarea la leu in favoarea monedei unice europene in 2014.

Slovacia va deveni cea mai noua tara membra a zonei euro, cand va adopta moneda unica europeana, in 2009, dar alte tari europene mai au cativa ani pana acolo, potrivit sondajului Reuters.

Potrivit sondajului Reuters efectuat intre 11 si 22 aprilie, analistii se asteapta ca Estonia si Lituania sa se alature zonei euro in 2012, iar Cehia, Letonia si Polonia, in 2013. Aderarea Bulgariei la zona euro nu este asteptata inainte de 2014, cu un an mai tarziu fata de estimarile din ianuarie.

Sondajul a confirmat, insa, estimarile din ianuarie pentru Ungaria, care ar putea adera la zona euro in 2014 si Romania, pentru care data adoptarii monedei unice europene este estimata la 2015.

"Perspectivele noastre privitoare la adoptarea euro in Europa Centrala au devenit cumva mai putin optimiste", a comentat un analist al companiei de cercetare Oppenheim, Dagmar Alpen. "Motivul principal al scaderii optimismului este accentuarea recenta a inflatiei corelata cu dezechilibrele externe continue", a precizat Dagmar Alpen.

Inflatia in spirala si controlul deficitelor bugetare sunt principalele provocari cu care se confrunta toti potentialii candidati inainte ca acestia sa renunte la monedele lor nationale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.