Monica Lovinescu, decedata duminica noaptea la Paris, va fi omagiata joi la Casa Lovinescu din Bucuresti, in intervalul 10.00 -13.00, simultan cu ceremonia care va avea loc la Biserica Romana din capitala Frantei, unde va fi depus trupul neinsufletit al scriitoarei.

Dupa ceremonia de la Biserica Romana din Paris, trupul Monicai Lovinescu va fi incinerat, joi, la Paris, iar urna cu cenusa va fi repatriata, conform dorintei acesteia prevazuta in testament, a declarat secretarul de stat Mihai Gheorghiu de la Ministerul Afacerilor Externe, anunta NewsIn.

La Casa Lovinescu, din Bd. Kogalniceanu nr. 49, ap. 45, vor putea veni sa lase un mesaj intr-un registru cei care nu pot ajunge la ceremonia de la Paris, si doresc sa aduca un omagiu Monicai Lovinescu, a declarat pentru NewsIn, administratorul casei memoriale, Paul Balogh.

Sunt asteptati cei care desfasoara activitati culturale in casa unde au locuit Eugen si Monica Lovinescu, printre care scriitorul Sorin Lavric, presedintele Centrului de studii filosofice Noica, sau Bogdan Minca, presedintele Societatii Romane de Fenomenologie.

Casa Lovinescu gazduieste activitatile a patru organizatii - Cenaclul Lovinescu, prezidat de Ioana Parvulescu, Societatea Romana de Fenomenologie, Centrul Noica si Centrul de Studii Medievale - care desfasoara acolo diverse coferinte, dezbateri sau colocvii, precum si cercetare.

Criticul literar Eugen Lovinescu s-a mutat in locuinta de pe Bd. Kogalniceanu nr. 49 (pe atunci Bd. Elisabeta nr. 95) in toamna anului 1938, iar la 30 octombrie 1938 are loc prima sedinta a Cenaclului Sburatorul in noua casa. Eugen Lovinescu a locuit acolo pana in 1943, cand a murit. In apartament au locuit apoi fiica sa, Monica Lovinescu, impreuna cu mama ei, de care Lovinescu divortase la inceputul anilor '40.

La 25 februarie 1946 se constituie cercul "Prietenii lui E. Lovinescu", din care au facut parte circa 130 de persoane, iar la 2 iunie 1946 se redeschide Cenaclul Sburatorul, prezidat de Pompiliu Constantinescu, in cadrul caruia Monica Lovinescu, la varsta de 23 de ani, era secretar general.

La 27 octombrie 1946 se dezveleste placa comemorativa, care se afla si astazi pe fatada cladirii, insa la sfarsitul anului, cenaclul inceteaza, incepind deja sa deranjeze prin orientarea sa estetica, iar Monica Lovinescu pleaca la Paris cu o bursa, unde cere, in 1948, azil politic.

In apartamentul din Elisabeta 95 ramine mama Monicai Lovinescu, Ecaterina Balacioiu-Lovinescu, careia i se lasa o singura camera, dupa care, la 12 ianuarie 1950, apartamentul este confiscat de catre statul comunist si perchezitionat de Securitate. Biblioteca lui Lovinescu este arsa in curtea interioara a imobilului si manuscrisele sint confiscate. La 23 mai 1958, la virsta de 71 de ani, mama Monicai Lovinescu este arestata pentru "subminarea ordinei de stat" si condamnata la 18 ani de inchisoare. I se cere, in schimbul eliberarii, sa-si convinga fiica sa devina colaborator al Securitatii. Moare in inchisoare, de hidropizie, refuzandu-i-se medicamentele, la 7 iunie 1960.

Timp de 42 de ani, orice amintire legata de Eugen Lovinescu, de familia sa si de Cenaclul Sburatorul dispare cu desavirsire din casa, locuita din 1959 de procurorul militar Ioan Nistor ( care va juca rolul de procuror secund in "procesul lui Ceausescu“). 1990, cind Monica Lovinescu s-a intors in Romania, ea a sunat la usa apartamentului, cerind permisiunea sa intre pentru 5 minute. In Jurnalul ei relateaza ca lucrul care a izbit-o cel mai mult a fost absenta oricarei carti dintr-o casa ai carei pereti fusesera cindva ticsiti cu mii de volume. In 1998, Monica Lovinescu redobindeste apartamentul in urma unui proces de repunere in proprietate, pentru a il dona apoi Fundatiei Humanitas-Aqua Forte.

Apartamentul este igienizat si reamenajat, contra unei sume de 800 milioane de lei, provenind din donatii ale Editurii Humanitas catre Fundatia Humanitas-Aqua Forte, din drepturile de autor ale Monicai Lovinescu si Virgil Ierunca si din premiul "Cartea anului" acordat de "Romania Literara" pentru "Jurnal 1990-1994", de Monica Lovinescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.