Reprezentantii Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) se vor intalni cu premierul Tariceanu luni, 5 mai, urmand sa discute despre principalele probleme ale agriculturii, printre care pretul motorinei sau functionarea sistemului de irigatii.

"Ne-am intalnit azi ( marti-n.red) cu seful Cancelariei, Dorin Marian, iar cu aceasta ocazie am lamurit anumite puncte din lista noastra de revendicari. Am fost informati ca intalnirea cu premierul Tariceanu va avea loc luni, 5 mai", a declarat pentru NewsIn, presedintele LAPAR, Marcel Cucu.

Fermierii au transmis, recent, premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare prin care cereau solutionarea problemelor din agricultura, printre care pretul motorinei si functionarea sistemului de irigatii. La momentul respectiv, reprezentantii fermierilor spuneau ca daca nu vor fi chemati la discutii pana pe 19 aprilie, vor demara protestele.

Potrivit datelor furnizate de LAPAR, recent, pentru NewsIn, reprezentantii fermierilor au identificat opt "necesitati globale ale agriculturii", printre care functionarea sistemului de irigatii, "presiunea imobiliara" asupra exploatatiilor agricole sau pretul pentru motorina utilizata in agricultura. Astfel, fermierii solicita interventia urgenta a statului pentru stabilirea unui pret al motorinei pentru agricultura, in conformitate cu practicile din tarile europene, respectiv 0,50-0,60 euro pe litru.

De asemenea, fermierii cer infiintarea unui Credit Funciar, prin intermediul caruia sa dispuna de finantarea necesara pentru a cumpara terenuri, in conditii avantajoase. Fermierii romani solicita ca statul sa acorde plati complementare fata de cele acordate din fonduri europene, astfel incat sa beneficize de un sprijin financiar similar celui acordat fermierilor europeni. Reprezentantii fermierilor cer ca platile la hectar sa se acorde "in regim de urgenta".

Fermierii mai cer Guvernului sa adopte decizii "corecte si bine sustinute stiintific" cu privire la introducerea si mentinerea in cultura a plantelor modificate genetic. De asemenea, fermierii solicita reabilitarea cercetarii in agricultura, precum si stimularea sectorului zootehnic, dar si a procesarii produselor din productia interna. Nu in ultimul rand, reprezentantii fermierilor considera ca se impune realizarea unei strategii de productie agricola pe termen lung.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.